Obraz mexické malířky Fridy Kahlo vydražili za rekordní sumu, překonal dílo...

Obraz mexické malířky Fridy Kahlo vydražili za rekordní sumu, překonal dílo Diega Rivery. (17. listopadu 2021) | foto: Reuters

Obraz Fridy Kahlo vydražili za 34,9 milionu dolarů, překonal dílo Rivery

  • 5
Obraz mexické malířky Fridy Kahlo se v aukční síni Sotheby’s v New Yorku vydražil za téměř 34,9 milionu dolarů, tedy za více než 778 milionů korun. Výsledná aukční cena obrazu přesáhla obraz umělce Diega Rivery, který rekord za nejdražší latinskoamerické umělecké dílo držel dosud. Jeho práce se před třemi roky prodala za 9,76 milionu, uvedl server BBC News.

V úterý se v New Yorku vydražil za rekordní sumu obraz, který Kahlo nazvala „Diego y Yo“ (Diego a já). Podle BBC News je to jeden z jejích posledních autoportrétů, který namalovala v roce 1949. 

Novým kupcem je zakladatel muzea v Buenos Aires Eduardo F. Costantini, který si obraz koupil do své soukromé kolekce. Uvedl to List The New York Times s odvoláním na mluvčího aukční síně.

Obraz zahycuje autorku v slzách a s obličejem manžela Diega Rivery na jejím čele. Dílo se naposledy dražilo v roce 1990, kdy se prodalo za 1,4 milionu dolarů, což by po inflaci v dnešní době činilo téměř tři miliony dolarů, takřka 67 milionů korun.

Frida Kahlo se narodila v roce 1907 v metropoli Mexika. V mládí ji postihla řada tragických událostí - prodělala těžkou dětskou obrnu a v 18 letech utrpěla vážné zranění při nehodě autobusu. Následkem té musela podstoupit na 35 operací páteře a pánve. Silné bolesti a deprese způsobené úrazem ji pronásledovaly až do konce života.

Ukryté fotky Fridy Kahlo se představují v Praze. Odhalují dětství i rodinu

Výtvarnému umění se začala více věnovat v době rekonvalescence. Později vstoupila do povědomí především svými intimními autoportréty, ve kterých se odrážela její bolest a izolace. 

Do svých obrazů promítala rovněž lásky, zrady nebo politické zapálení. Jako mnozí surrealističtí umělci aktivně podporovala komunismus. Vedle vztahu s Riverou prožila i milostnou aféru s komunistickým revolucionářem Lvem Trockým. Zemřela v roce 1954, ve svých 47 letech.

,