František Ringo Čech v ostravské galerii Chagall

František Ringo Čech v ostravské galerii Chagall | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Na Slovensku žádají konec výstavy Ringo Čecha. Není to umění, argumentují

  • 481
Zaměstnanci Liptovské galerie P. M. Bohúňa se distancovali od výstavy Františka Ringo Čecha, která je zde k vidění od června. Považují ji za obscénní, deviantní a rasistickou. Nese název Ringo ever, Rembrandt never, trvat má do poloviny září.

„Svým jménem i jménem odborných zaměstnanců galerie se tímto veřejně distancujeme od této výstavy. Domníváme se, že prezentovaná tvorba F. R. Čecha neodpovídá kritériím výtvarného umění, je společensky dehonestující, a proto nepatří do kulturní instituce,” napsala podle deníku SME zaměstnankyně galerie, výtvarnice a restaurátorka Erika Benická v dopise adresovaném zřizovateli galerie, vedení města i médiím.

Čechův styl označují za jednotvárný, nevyvinutý a kýčovitý. „Taktéž obsahově jde o nejhrubší formu výsměchu kulturním a etickým principům, ke kterým se hlásíme,” vysvětlují v prohlášení.

Organizátory výstavy nicméně kritika příliš překvapit nemohla, už v průvodním a dosti obdivném textu kurátor Peter Cabadaj píše o odpůrcích Čechovy tvorby. „Ringo vždy na margo kritiky uznal, že se ve svém úsudku nemýlí. Dokonce mohou mít pravdu. Ale on na to s..e,” uvedl.

Z dostupných fotografií (zde) lze na obrazech v Liptovském Mikuláši spatřit vyobrazení nahých mimozemšťanů podobných filmovému E.T. nebo odhalená dětská těla v nevhodném sexuálním kontextu. Celkem výstava Ringo ever, Rembrandt never představuje 84 Čechových děl, přístupna je pouze dospělým.

Ve čtvrtek se ke kauze vyjádřil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který kritiku odborných zaměstnanců galerie označil za výbornou reklamu a ještě přidal známý citát Gustáva Husáka: „Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické.“

19.července 2018 v 15:46, příspěvek archivován: 20.července 2018 v 10:47

“Liberálové” se postarali Ringovi o skvělou reklamu! Jejich argumenty mi trochu připomínají pověstné “Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické” https://t.co/uqYijgMBeC

Zrušení výstavy je prozatím podle všeho v nedohlednu. Ředitelka galerie Alena Chebeňová ve vyjádření pro server Hlavné správy mluví o návštěvnickém úspěchu, který by se mohl rovnat loňské výstavě Jana a Sáry Saudkových. Sama pak prohlásila, že dílo „etablovaného tvůrce“, jakým je František Ringo Čech, má v její galerii naprosto legitimní místo.

Podle zástupce šéfredaktora Denníku N je Čechova výstava jen dalším důkazem nekompetentnosti vedení galerie. Nedávno totiž instituci navštívila policie a zabavila obrazy se signaturou Rudolfa Fily s podezřením, že jde o falzifikáty. Obdobný problém podle něj má i Turčianska galerie v Martině.