Král flámů Bacon představí Praze barevné ohyzdy i ukřižované naháče

  15:35
Říká se o něm, že byl králem nejrůznějších večírků a s oblibou porušoval všechny zákony. Po městě se potuloval v ženských šatech a nalíčený. "Jsem všeho lačný," říkával o sobě malíř Francis Bacon, jehož práce bude od 18. května k vidění v pražské galerii Gate.
Francis Bacon - Ukřižování (1980-1992, tužka na papíře, soukromá sbírka, Itálie)

Francis Bacon - Ukřižování (1980-1992, tužka na papíře, soukromá sbírka, Itálie) | foto: archiv Gate

Baconovi se někdy přezdívá malíř hrůzy, strachu a křiku. Jeho expresivní obrazy jsou totiž typické deformacemi lidských těl a obličejů. Servítky si umělec nebral před ničím, což například v 50. letech minulého století, kdy si vzal na paškál adorovaného papeže, vyvolalo skandál. Spolu s Lucianem Freudem se Bacon, milovník luxusu, kaviáru a šampaňského, řadí mezi největší britské malíře 20. století.

Díla Francise Bacona

I když byl Bacon ateista, fascinovalo ho téma ukřižování, k němuž se vracel ve své oblíbené formě – triptychu (například dílo Triptych: Tři studie k ukřižování z roku 1962). Téma odráželo jeho přesvědčení, že člověk je jen jedním ze zvířat ve světě bez boha a podléhá stejným impulzům jako zvířata.

Proslul rovněž svými portréty a autoportréty. Často zobrazoval lidi nějak vnitřně poznamenané, s psychickými poruchami, bezradné a odcizené. Sám tvrdil, že mnohá ze svých děl neměl rád, a dost jich – především z rané éry – také zničil. Mezi jeho nejslavnější obrazy patří variace na malbu španělského barokního mistra Diega Velázqueze Portrét papeže Innocenta X. (1953), který však v Baconově podání křičí v agonii.

Pozoruhodný je také triptych s názvem Vzpomínka na George Dyera z roku 1971, zachycující smrt malířova milence, který se předávkoval drogami v koupelně pařížského hotelu.

Francis Bacon - triptych Vzpomínka na George Dyera

Od Baconovy smrti v roce 1992, kdy zemřel na selhání srdce ve věku 82 let, ceny jeho děl neustále rostou. Příkladem může být Triptych z roku 1976, který v roce 2008 zakoupil ruský miliardář a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič za 86,3 milionu dolarů (téměř půldruhé miliardy korun). Dílo patří do desítky nejdražších obrazů prodaných v aukcích.

Donedávna bylo i nejdražším poválečným dílem v aukci, než jej překonal olej Marka Rothka (čtěte Nejdražším poválečným dílem jsou Rothkovy pruhy za 1,69 miliardy).

Francis Bacon: Triptych (1976)

Pravost děl, která se dostanou i do Česka, zpochybňují některá zahraniční média a odborníci. "Kolekce kreseb z italské sbírky je zcela autentická a byla vystavena už za umělcova života," říká galeristka Monika Burian, která práci slavného malíře přiveze do Prahy.

Některá zahraniční média a historikové umění ale uvádějí, že díla se objevila až po umělcově smrti v roce 1992, a o pravosti kolekce pochybují. "Mimo jiné proto, že sám Bacon vždy trval na tom, že nekreslí a žádné jiné srovnatelné kresby od něj neznáme," řekl agentuře ČTK Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art & Antiques. Na pražské výstavě má být část z 600 velkoformátových kreseb, které pocházejí ze sbírky Cristiana Lovatelliho Ravarina, italského společníka Francise Bacona z posledních let jeho života.

Francis Bacon

Narodil se 28. října 1909 anglickým rodičům v irském Dublinu. Dětství měl neradostné, protože jeho diktátorský otec nesnášel to "neduživé a astmatické vyžle". Poté, co jej vyhodil z domu, Bacon se toulal Evropou. V Paříži se seznámil se surrealismem a s díly Pabla Picassa. Malovat začal jako samouk. Inspiroval se starými mistry, později si našel vlastní cestu, pro níž se vžil pojem nová figurace. Náměty čerpal z fotografií, rentgenových snímků i filmů.

První velký úspěch v Baconově tvorbě a uznání jeho svérázného stylu přišly v roce 1953 po výstavě v New Yorku. V 60. letech už ho na milost vzali i kritici, začal vystavovat v prestižních galeriích; v roce 1966 získal Rubensovu cenu. Zatím poslední velkou retrospektivu Baconových děl uspořádala v roce 2008 londýnská Tate Britain.

Bacon, jehož slavným předkem byl stejnojmenný filozof alžbětinské éry, byl známý i svým bohémským životem a homosexualitou. Zemřel v roce 1992 na selhání srdce.

"Pochybnosti o pravosti děl nejsou, pokud by je někdo vyslovoval, vystavuje se právním postihům," dodala Monika Burian s tím, že kresby byly úspěšně vystaveny například v Benátkách či Londýně, poprvé již v roce 1988 v Boloni. Výstavy se však konají spíše v menších soukromých galeriích, nikoli ve významných, popřípadě státních a veřejných institucích. Otázkou, zda jde o originály, či padělky, se v letech 2003 a 2004 zabýval italský soud. V rozsudku, který citoval loni v prosinci časopis The Art Newspaper, se uvádí, že "nikdo nesmí prohlašovat, že kresby Francise Bacona v majetku Cristiana Ravarina jsou padělky"; soud ale zároveň neuvedl, že díla jsou autentická.

Rozhodující mělo být svědectví grafologa, který prohlásil signatury na kresbách za pravé, byť s dovětkem, že s "největší pravděpodobností byly podepsány pod vlivem alkoholu". S rozhodnutím soudu se však neztotožňuje nadace spravující Baconovu pozůstalost – kresby by podle ní měly být uváděny nikoliv jako originály, ale jako díla připsaná.

Majitel kreseb díla vystavuje, plánuje je představit kromě Prahy také třeba v Bogotě, Sao Paulu či Tchaj-peji. Kresby ale také prodává, již před zmíněným rokem 2004 se prodalo 150 kreseb. Otázkou pravosti Ravarinových kreseb se měl v lednu zabývat odborný seminář v londýnském Courtauldově institutu. Na poslední chvíli byl však zrušen kvůli obavám, že případné negativní vyznění semináře by institut vystavilo riziku soudních žalob ze strany majitelů kreseb.

Monika Burian provozuje v Praze Galerii Vernon, v poslední době připravovala například výstavu několika obrazů a kreseb Amedea Modiglianiho v Obecním domě. Baconova díla uvede v galerii Gate, tedy ve výstavních prostorách Galerie Středočeského kraje (GASK).

S ředitelkou GASK Janou Šorfovou ji pojí kauza volby nového šéfa této instituce – Šorfová se o místo ucházela s prací, která obsahovala pasáže totožné s textem, s nímž Burian soutěžila předtím o místo ředitelky Národní galerie v Praze.

Francis Bacon - ze série Papežové (barevná koláž a olejová křída na papíře, soukromá sbírka, Londýn)

Zřizovatel GASK ji ve funkci i přesto podržel, hejtman David Rath se spokojil s vysvětlením, že na koncepci řízení galerie pracovaly společně, nemůže jít tedy podle něj o plagiátorskou práci. Napětí v galerii, která se stávala prestižní tuzemskou institucí, po nástupu Šorfové vyústilo v hromadnou výpověď všech kurátorů.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

21. března 2024,  aktualizováno  13:48

Vysíláme Rok začala herečka Anežka Rusevová hekticky: třemi divadelními premiérami, ve Studiu DVA a...

Podvod za půl milionu. Knihobot odhalil padělky knih tajemného autora

21. března 2024  13:30

Nepadělají se jen obrazy nebo bankovky, ale i knihy. Konkrétně vzácné, obtížně dostupné svazy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Lovec přichází! Otestuje si znalosti zákulisí soutěže Na lovu

22. března 2024

V sobotu 23. března startuje na TV Nova další série Superlovu, speciální verze pořadu Na lovu....

Simply the best! Ewa Farna podruhé nadchla vyprodanou O2 arenu

23. března 2024  9:40

Zpěvačka Ewa Farna zazpívala 22. března podruhé v po střechu našlapané O2 areně. Na přidaném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Leštiči klik hráli řediteli za dveřmi, já o protekci nestál, říká jubilant Spálený

21. března 2024

Premium Petr Spálený právě dnes slaví osmdesátiny. Jak říká, svoje roky nikdy moc neprožíval, a tak stále...

Zemřel maďarský skladatel Deák. Jeho skladbu Vodní lyže proslavili vlk a zajíc

28. března 2024  11:39

Ve věku 96 let zemřel maďarský hudební skladatel a trumpetista Tamás Deák. Proslavila ho zejména...

Být vtipní jako Ondřej Sokol? Takovou ambici nemáme, říká lovkyně Belladonna

28. března 2024

Rozstřel Dosud ji ve vědomostním pořadu Na lovu porazili jen desetkrát a správně odpověděla na více než 88...

VIDEO: Ruský film pro děti jde do kin. Tvůrci se postavili proti válce

28. března 2024

Ve čtvrtek 28. března bude mít v kinech premiéru rodinná animovaná dobrodružná komedie Domácí...

Dabéři Pokémona po letech spolu. Bylo to fyzicky nesmírně náročné, vzpomínají

27. března 2024

Premium Byli u začátku pokémanie v Česku. Když Ash, Brock a Misty v animovaném seriálu cestovali světem a...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...