Bedřich Feuerstein, Scénický návrh ke hře K. Čapka R.U.R., 1921, GHMP | foto: GHMP

Devětsil stále žije. Výstava připomíná i Burianův voiceband

  • 0
Čím byl Devětsil a co pro něj bylo typické, odhaluje nová výstava v Galerii hlavního města Prahy (GHMP). Naposledy tam byla obdobná expozice k vidění v roce 1986. Cílem pořadatelů je nabídnout výstavu jako živou a dynamickou podívanou, která plně odpovídá poetice tohoto uměleckého uskupení.

Poezie byla díky Karlovi Teigemu jednou ze stěžejních vyjadřovacích forem Devětsilu, výstava však nabízí mnohem hlubší vhled do světa jeho členů. Hned úvodní prostory v Domě U Kamenného zvonu jsou vyhrazeny reklamním sloupům, filmovým záběrům nočního městského ruchu nebo fotoreportážím ze života.

K vidění je také několik projekcí, původních reklam, které poskytl ze svých sbírek Národní filmový archiv. Spolupráce s Českým rozhlasem pak přinesla zvukové nahrávky proslulého voicebandu E. F. Buriana, který slavný divadelní založil v roce 1927.

V rámci výstavy také katalog, na kterém se podílelo hned sedm autorů - Jitka Ciampi Matulová, Karel Císař, Lucie Česálková, Petr Ingerle, Alena Pomajzlová, Jakub Potůček a Jindřich Toman. Publikace je členěna podle jednotlivých oborů, od výtvarného umění až po architekturu, a zároveň i témat.

„Rozsáhlé aktivity Devětsilu souvisely s nadějemi vkládanými do obnoveného života po první světové válce. Krátké, ale intenzivně prožívané desetiletí bylo naplněné optimismem, neutuchající tvůrčí invencí a velkou otevřeností k okolnímu světu. Mnohé z toho by mohlo posloužit jako inspirace i dnes. Proto výstava Devětsilu není jen ohlédnutím za jednou důležitou etapou českých dějin umění a nebyla zamýšlena jen jako retrospektiva,“ vysvětluje kurátorka Alena Pomajzlová.

Výstava potrvá do 29. března a GHMP ji realizovala ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým muzeem. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 20 hodin, ve sváteční dny se otevírací doba může lišit. Součástí doprovodného programu bude v průběhu roku 2020 také koncert, filmové promítání i komentovaná prohlídka.