Fotograf agentury AP Jevhen Maloletka ukazuje na kouř stoupající po náletu na...

Fotograf agentury AP Jevhen Maloletka ukazuje na kouř stoupající po náletu na porodnici v Mariupolu. (9. března 2022) | foto: ČTK

Převlečení za lékaře se ukrývali v Mariupolu, nyní hodnotí Czech Press Photo

  • 7
Letošní ročník fotografické soutěže Czech Press Photo zahájí výstava ukrajinských fotografů Jevhena Maloletky a Mstyslava Černova, kteří do poslední chvíle dokumentovali válečné události v Mariupolu. Oba fotografové přitom zasednou společně s dalšími odborníky v mezinárodní porotě aktuálně oznámeného 28. ročníku soutěže.

„Černov společně s Maloletkou fotografovali obléhání Mariupolu od prvního dne. Jejich silné obrazové svědectví, které se objevovalo v médiích po celém světě, se značně nelíbilo ruským okupantům. Ukazovalo naprostý opak ruské propagandy. Kvůli tomu se ocitli na seznamu nežádoucích osob ruské armády. V kritických chvílích se v převlecích za lékaře ukrývali v mariupolské nemocnici, odkud je pak evakuovali ukrajinští vojáci. Byli posledními novináři v obléhaném městě,“ představují organizátoři Czech Press Photo oba fotografy pracující pro agenturu AP.

Soutěž vyhlašuje osm fotografických kategorií: Aktualita, Reportáž, Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét, Člověk a životní prostředí, Lidé, o kterých se mluví. Tradičně bude uděleno roční tvůrčí stipendium Grant Prahy, které osobně vybírá pražský primátor.

Ukrajinský fotograf a novinář Mstyslav Černov

„Výsledky soutěže budou nepochybně ovlivněny šokujícími válečnými událostmi. Mnoho českých i slovenských fotografů i v těchto chvílích dokumentuje válku přímo na Ukrajině,“ přemýšlí manažer soutěže Dan Materna. „Jsem moc rád, že Jevhen Maloletka a Mstyslav Černov přijali roli porotců a že se nám daří připravovat výstavu jejich fotografií, které doslova obletěly svět a staly se navždy ikonickým svědectvím této války, dodává.

Autorky a autoři mohou snímky do soutěže přihlašovat jako každý rok od 1. do 30. září prostřednictvím elektronického formuláře.