Fotografie roku a 1. místo v kategorii Lidé, o nichž se mluví: MICHAL KAMARYT, ČTK: David Rath obžalovaný z korupce přichází k hlavnímu líčení u Krajského soudu v Praze, srpen 2013 | foto: Czech Press Photo

Cena pro Davida Ratha. Czech Press Photo vyhrál snímek z jeho soudu

  • 27
Obžalovaný poslanec David Rath přichází k hlavnímu líčení. Jedna z událostí roku dovedla k vítězství v prestižní soutěži Czech Press Photo fotoreportéra Michala Kamaryta z ČTK. Ocenění se dočkali i fotografové z naší redakce.

Kromě Fotografie roku letos udělila mezinárodní porota osm prvních, druhých i třetích míst v osmi kategoriích a rovněž osm čestných uznání.

Mezi aktualitami zvítězil volný fotograf Jan Venhoda, který nasnímal letošní protiromská shromáždění u nás a v Polsku, na druhém místě se umístil Jan Šibík z Reflexu se sérií snímků protivládních protestů v Turecku. Čestné uznání si odnesl Michal Šula z MF DNES za snímek z Českého Krumlova během červnových povodní.

Vítězné snímky Czech Press Photo 2013

Reportážní kategorii vyhrál Milan Jaroš z Respektu se snímkem z tureckého náměstí Taksim. V kategorii Lidé, o nichž se mluví uspěla se na prvním místě opět Kamarytova fotografie s Davidem Rathem.

"Letošní Fotografie roku symbolizuje neutěšenost obecné nálady v zemi a upozorňuje na rozsah i vážnost korupčních problémů v Česku. Jednoduchá, silně působivá kompozice snímku obsahuje hned několik jemných, ale zároveň silných myšlenkových podnětů," stojí v hodnocení poroty.

Vedle domácích a zahraničních nepokojů letos soutěži dominovala také prezidentská volba. Na rozdíl od samotného politického klání uspěli Jan Fischer a Přemysl Sobotka alespoň v kategorii Lidé, o nichž se mluví (na snímcích Karla Cudlína z Respektu a Lukáše Bíby z Hospodářských novin). Porotě se také líbily dvě série fotografií Miloše Zemana (od Martina Divíška z Deníku a Ladislava Křivana z Blesku).

Báseň pro Havla

Hlasujte pro nejlepší fotografie v anketě iDNES.cz

Letos poprvé se soutěže účastnila také videa, a to hned ve dvou kategoriích. Nejlepší online aktualitou se stala "filmová báseň" Srdce Havel, kterou kameraman Vojtěch Votýpka točil na 35mm černobílý negativ. V kategorii Online feature uspěl film Kumbh Mela s Niradžanem od Milana Šímy a Jana Šibíka.

Porota, v níž zasedla například dokumentaristka Olga Sommerová, ocenila duchovní přesah příspěvku o Havlovi a obrazovou a obsahovou hodnotu reportáže z Indie. Čtyři desítky autorů do soutěže přihlásily 56 videí.

Vítězný snímek Srdce Havel:

zdroj: www.youtube.com

Z fotografů MF DNES a iDNES.cz letos uspěl ještě Petr Topič, který si odnese cenu UNHCR za snímek jordánského uprchlického tábora, či Radek Kalhous (Nikon Sport Award za pardubický Galavečer bojovníků). Třetí místo v kategorii Každodenní život získal Milan Bureš za svou sérii snímků ze Sevastopolu.

O poslední ceně letošní soutěže rozhodnou v anketě čtenáři iDNES.cz, jednotlivá ocenění převezmou výherci v předvečer výstavy Czech Press Photo. Ta se bude od 20. listopadu do 31. ledna 2014 konat na pražské Staroměstské radnici.

Podívejte se na práci poroty Czech Press Photo: