Česká sezona ve Francii: rýsují se další kroky

Několik významných pařížských památek - obelisk na náměstí Svornosti či Notre-Dame - by v příštím roce mělo pět českých výtvarníků dotvořit ke svému obrazu. Tak vypadá návrh na hlavní mediální projekt, který chce v očích francouzské veřejnosti a v médiích zviditelnit Českou kulturní sezonu ve Francii. Mezi navrhovanými autory padají jména Davida Černého, Petra Nikla, Jiřího Příhody, Františka Skály, Ivana Kafky, Jiřího Davida či Magdaleny Jetelové.
"Vše je v jednání, čekáme na stanovisko pařížské radnice, ale zdá se, že jsme na dobré cestě," tvrdí česká komisařka sezony Olga Kubelková-Poivre d'Arvor. Z českého rozpočtu vyčlenila na zmíněnou akci, při níž ke slovu přijdou hlavně světelné efekty, dva až tři miliony korun. Tutéž sumu by měla zajistit asociace AFAA, jež ma na starosti francouzskou produkci a shání peníze od sponzorů. Přispět má i pařížská radnice. Projekt by měl Sezonu provázet v podzimních měsících.

Česká komisařka je ovšem obezřetná. Svého předešlého nápadu se totiž musela vzdát. Na pařížský most Pont Neuf chtěla přenést atmosféru Karlova mostu včetně replik soch a pouličních umělců. Nesehnala však sponzora.

Česká kulturní sezona přijde český stát na sto milionů korun a zhruba stejnou částku do něho vkládá francouzská strana, nepočítaje v to peníze od sponzorů. Akce s francouzským názvem Bohemia Magica začne na jaře příštího roku a trvat bude zřejmě do ledna 2003. Do třicítky francouzských měst by měla vnést tuzemské umění a vědu; zatím se počítá s třemi stovkami akcí a třemi tisícovkami českých umělců.