Kurt Gebauer na své výstavě v Národní galerii (2020)

Kurt Gebauer na své výstavě v Národní galerii (2020) | foto: Profimedia.cz

Umělcem roku je Kurt Gebauer. Do Síně slávy vstoupila Mládková i Pištěk

  • 0
Ceny České akademie vizuálního umění (ČAVU) za rok 2020 jsou rozdány. Z prvního ročníku si ocenění odnáší Kurt Gebauer, kurátor Otto Urban nebo publikace Collett. Ceremoniál se uskutečnil v Národním technickém muzeu v Praze.

Nové ceny, které uděluje loni založená Česká akademie vizuálního umění, se rozdávají v pěti kategoriích. Výstavou roku se podle hlasování členů akademie stala retrospektiva malíře Mikuláše Medka Nahý v trní, kterou hostila Valdštejnská jízdárna, Veletržní palác a Klášter sv. Anežky České zároveň. Řadí se proto k jedné z nejrozsáhlejších výstav v historii Národní galerie. Jejímu kurátory jsou Lenka Bydžovská, Karel Srp a Michal Novotný.

Za umělce roku byl v pondělí večer vyhlášen Kurt Gebauer. Jeho dílo loni taktéž prezentovala Národní galerie. A to v období od 6. března 2020 do 10. ledna 2021. Kurátorem expozice byl Michal Novotný. 

Hned dva úspěchy zaznamenal na udílení cen ČAVU kurátor Otto Urban. V kategorii Objev roku byl vyznamenán jeho projekt Sigfried Herz: O lásce. V něm vůbec poprvé veřejnosti zprostředkoval možnost seznámit se s malbami, kresbami i fotografiemi Siegfrieda Herze. Muže, který již přes deset let žije v izolaci od okolního světa. Výstava byla k vidění v Centru současného umění DOX.

Tato galerie se pak pojí i k Urbanovu druhému ocenění v kategorii Kurátor/teoretik roku. V rámci ní byl totiž vyznamenán nejen za práci na Herzově výstavě, ale také na výstavě Vanitas, která je ještě aktuálně k vidění. Svou tvorbou do ní přispěli Josef Bolf, Epos 257, Krištof Kintera, Veronika Bromová nebo Barbora Šlapetová.

Kategorie Umělecká publikace roku ocenila sbírku Collette Praha/Mnichov autora a editora Martina Dostála. Do Síně slávy vstoupilo celkem jedenáct osobností. Mimo jiné i sběratelka Meda Mládková, výtvarnice Květa Pacovská, malíř a kostýmní výtvarník Theodor Pištěk nebo výtvarník Milan Grygar.

Ceremoniálem, který začal v pondělí v 18 hodin provedl přítomné moderátor Vladimír Kroc. Do budoucna pořadatelé Cen ČAVU plánují pro vítěze finanční odměny i společnou výstavu. V rámci prvního ročníku byli oceněni soškou, kterou pro Akademii vyrobili na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Jejím autorem je Tomáš Rýdl.

Ceny České akademie vizuálního umění 2020

  • Kategorie Výstava/projekt roku
    Mikuláš Medek: Nahý v trní, Národní galerie Praha, kurátoři Lenka Bydžovská, Karel Srp, Michal Novotný
  • Kategorie Umělec roku
    Kurt Gebauer za výstavu Kurt Gebauer, Národní galerie Praha, kurátor Michal Novotný
  • Kategorie Objev roku
    Siegfried Herz: O lásce, DOX, kurátor Otto Urban
  • Kategorie Kurátor/teoretik roku
    Otto Urban za výstavy Vanitas a Sigfried Herz: O lásce, obě DOX
  • Kategorie Umělecká publikace roku
    Sbírka COLLETT, 80. a 90. léta 20. století, autor a editor Martin Dostál, COLETT Prague/Munich, 2020
  • Síň slávy
    Václav Cígler (1929), sklářský výtvarník
    Bedřich Dlouhý (1932), malíř
    Milan Dobeš (1929), výtvarník
    Milan Grygar (1926), výtvarník
    Václav Kopecký (1931), malíř, sklářský výtvarník
    Alena Kučerová (1935), výtvarnice
    Meda Mládková (1919), sběratelka
    Eduard Ovčáček (1933), výtvarník
    Květa Pacovská (1928), výtvarnice
    Theodor Pištěk (1932), malíř
    Jiří Šetlík (1929), historik umění