V ćeském Krumlově jsou k vidění i boty Sira Eltona Johna.

V ćeském Krumlově jsou k vidění i boty Sira Eltona Johna. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

OBRAZEM: Blahnik, Dior i Elton John vystavují v Krumlově své podpatky

  • 6
Novou sezonu v Egon Schiele Art Centru v Českém Krumlově zahájila netradiční vernisáž. Hlavní výstavu nazvanou Vrcholy módy: Historie na podpatku zapůjčilo Bata Shoe Museum z kanadského Toronta. Jeho ředitelka, zakladatelka a choť Tomáše Bati – Sonja Ingrid Baťa se slavnostního zahájení osobně zúčastnila.

"Návštěvníci Egon Schiele Art Centra si mohou do konce října prohlédnout originály světoznámých značek a designérů, jakými jsou například Manolo Blahnik, Tom Ford, Riccardo Tisci. Výstava obsahuje také historické modely včetně nejstarších evropských modelů ze 16. století inspirovaných antikou," upřesňují pořadatelé tohoto mezinárodního projektu.

Historie na podpatku

Z výstavy Vrcholy módy: Historie na podpatku - boty qabqab či nalin, nošené ottomanskými ženami v lázních
Z výstavy Vrcholy módy: Historie na podpatku - boty od návrhářky They Cadabra (Anglie, poč. 80. let 20. století)
Z výstavy Vrcholy módy: Historie na podpatku - boty od návrhářů Johna Fluevoga a Kena Rice pro reklamní kampaň Absolut Vodka v roce 1994 (Kanada 1994)
Z výstavy Vrcholy módy: Historie na podpatku

"Výstavy byly připravovány tak, aby zaujaly všechny generace milovníků umění, ale i kolemjdoucí, kteří nejsou pravidelnými návštěvníky muzeí a galerií. Měly by být zábavné, vtipné a ukázat, že umění není jen vážné a že každodennost může být uměním a umění každodenností," uvedla ředitelka centra Hana Jirmusová.

Řada dalších samostatných výstav pod zastřešujícím názvem Umění v každodennosti představuje tvorbu klasiků či díla mladých výtvarníků. Lesknou se tu pojmy Christian Dior, Yves Saint-Laurent, Givenchy. Uvidíte jak práce česko-italského páru Artur Magrot & Alessandra Svatek, tak rakouského dua PRINZGAU/podgorschek, instalace Tomáše Vaňka, Jiřího Koláře a dalších – i sochařů.

, ,