Baroko v Čechách, smyslné a krásné

  20:20
Nespoutanost i drama v dílech barokních umělců představuje nová stálá expozice Národní galerie – Baroko v Čechách. Nově ji hostí Schwarzenberský palác na Pražském hradě.
Z výstavy Baroko v Čechách

Z výstavy Baroko v Čechách | foto: Archiv Národní galerie v Praze

Po vstupu do renesančního paláce, jenž působí spíše jako zámek, vítají příchozího monumentální sochy Matyáše Bernarda Brauna a Maxmiliána Brokoffa. Socha Venuše s Amorem, který má přes oči šátek, poukazuje na to, že láska dokáže být slepá.

Možná však upozorňuje návštěvníky, aby příliš neupínali zrak na necitlivě umístěná klimatizační zařízení v sálech či nevkusně vyhlížející osvětlení postavené bezprizorně do prostoru – mohli by se totiž ptát, kde udělali páni architekti chybu.

Protože nám však Amor ovázal šátek přes oči, můžeme se postupně ponořit do krásy a teatrálnosti předních barokních malířů, kteří působili v Čechách od konce 16. do konce 18. století.

Baroko v Čechách se rozpíná ve třech podlažích členitých prostor paláce a kromě sochařské a malířské kolekce je tu také k obdivu například nově zbudovaný kabinet kuriozit, přibližující zálibu mocipánů ve sběratelství umění.

Právě členitost paláce umožnila kurátorům barokních sbírek vytvořit intimní prostor mezi obrazy a návštěvníky, kteří se tak mohou nerušeně odevzdávat kráse obnažených žen či tajuplnosti divadelního nasvícení výjevů z mytologických a biblických scén.

Magická, až niterná atmosféra vládne v šeru grafického kabinetu. Sbírka obsahuje nejen barokní grafické listy a kresby, ale například i středověké barevné iluminace z Francie či Německa.

Umělecká díla na papíře bohužel mají tu nevýhodu, že jsou neobyčejně citlivá na světlo a vyžadují jisté klimatické podmínky, aby nepodlehly zkáze. Proto se Národní Galerie rozhodla přinášet zde krátkodobé výstavy, které slibuje každé tři měsíce obměňovat.

Rudolf coby Jupiter
Malířská kolekce se rozkládá ve dvou patrech spojených starým schodištěm s nepravidelnými schody. Začíná ve druhém patře sálem, který je věnovaný malířům dvora císaře Rudolfa II. – Hansi von Aachenovi a Bartoloměji Sprangerovi.

Rudolfinská část Schwarzenberského paláce je však velmi skromná, neboť většina děl visí v Obrazárně Pražského hradu. Přesto se tu najde nejeden "chef d’oeuvre".

Jedním z nich je Sprangerův obraz Epitaf, který si u malíře objednal zlatník Mikuláš Müller. Spranger v něm zpodobnil ve dvou plánech portrét zlatníkovy rodiny, sebe a esovitě stočenou figuru Krista s bílým praporem značícím vítězství života nad smrtí.

S Epitafem v duchu rudolfinského manýrismu, jenž se snažil co nejvíc zaplnit prostor, jako by na druhé straně "panelové" instalace polemizovalo Aachenovo Zvěstování Panně Marii se svou klidnější kompozicí trojúhelníkového typu.

Žádné z vystavených děl malířů, kteří působili na dvoře císaře Rudolfa II., ho nezobrazuje. Jeden alegorický výjev, který je jednou ze tří kopií ztraceného obrazu Bartoloměje Sprangera, zachycuje císaře alespoň jako nejvyššího boha Jupitera, jenž chrání umění před tureckými vojsky – tři ženy, symbolizující malířství, sochařství a architekturu, vynáší do bezpečí na Olymp.

Novinkou stálé expozice je mimo jiné již zmíněný kabinet kuriozit. Kurátoři se instalací snažili přiblížit charakter takzvaných kunstkomor, které byly populární v 16. a 17. století a kromě sbírek umění obsahovaly také různé předměty ze slonové kosti, ze zlata, z mramoru či z drahých kamenů.

Velká barokní trojice Jedním z monumentálních obrazů Karla Škréty je rodinný portrét jeho přítele a císařského řezače kamenů Dionýse Miseroniho. Řemeslo portrétovaného muže prozrazuje brusičská dílna, kterou Škréta umístil do pozadí obrazu. Zajímavostí tohoto obrazu je, že zobrazuje muže, který jako správce Rudolfovy kunstkomory byl nucen v roce 1648 vydat klíč švédským vojskům.

Škrétovy obrazy jsou také v prvním patře expozice v sále monumentální malby 17. a 18. století. Novinkou expozice je zde scéna ze hry Silvius a Dorinda pojednávající o lásce a tragédii. Novou panelovou instalaci má pak nejstarší Škrétův monumentální obraz představující scénu, ve které na koni přijíždí svatý Martin, oblečený do tehdy módního kostýmu s prostříhanými rukávci, a s žebrákem se dělí o svůj plášť.

Také významný Petr Brandl díky velké členitosti paláce získal vlastní sál. Nechybějí v něm originály tří slavných portrétů, jež jsou specifické zejména pro Brandlovu techniku nanášení pastózní až reliéfní malby na plátno. Při bližším pohledu je možné dokonce spatřit i otisky prstů, které vypovídají o tom, že Brandl dokonce malbu hnětl rukama.

Ve vzájemné konfrontaci jsou poprvé instalované portréty Petra Brandla a Jana Kupeckého, ve kterých je patrná snaha zachytit psychologii či niterní pocity zobrazovaných. Nejčastěji jde o autoportréty – je tu například jedna z posledních dochovaných Brandlových podobizen, na níž se umělec zobrazil nikoliv jako malíř, ale v domáckém oděvu s kožešinou.

O Brandlovi podnikateli, který se angažoval v dolech se zlatem ve Slaném u Prahy, pak vypovídá jeho další autoportrét, ve kterém malíř počítá na prstech – nejspíš nejen své výdělky, ale také dluhy: je o něm totiž mimo jiné známo, že žil velice hýřivým a bohémským životem.

Zatímco Brandl opustil svou ženu a tři děti, další z barokních velikánů Jan Kupecký byl spořádaný a milující manžel, kterého však jeho žena podváděla – alespoň to tvrdí archivní materiály. Kupecký se věnoval výhradně portrétní malbě a jeho vynikající obrazy udivují dodnes především smyslem pro detail. V expozici to návštěvník nejvíce ocení u portrétu zámožného muže oblečeného do šatů prošívaných zlatou nití a do kožešiny.

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

RECENZE: Kvůli střelci ve škole si Stíny v mlze II počkaly. Žádná škoda

8. dubna 2024  21:25

Premium Co si budeme nalhávat, druhá řada krimiseriálu Stíny v mlze budí zájem hlavně epizodou, kvůli níž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kde budeme hrát? Populární Dejvické divadlo hledá útočiště

10. dubna 2024  14:42

I tak oblíbená scéna, jakou je Dejvické divadlo, nemusí mít kde hrát svá představení. Na sociálních...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Natáčí se nový film o Zlatovlásce. Nechybí ani „princ“ Petr Štěpánek

8. dubna 2024  15:20

Milovníci pohádek si budou moci užít pohádku o Zlatovlásce v novém provedení. Právě začalo natáčení...

Jeho prastrýc založil Primeros, teď Nicholas Lowry provází Identitou

16. dubna 2024

Čeští filmaři právě dotočili první celovečerní projekt s názvem Identita. Film o českém grafickém...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Se řvoucím lvem v logu. Stoleté studio MGM má ve světě filmu stále vliv

15. dubna 2024  16:36

Americká filmová společnost Metro-Goldwyn-Mayer byla už mezi světovými válkami součástí...

Fiktivní román měl být jen vtip. A on se stal bestsellerem, líčí spisovatel Kyša

15. dubna 2024

Premium Úspěšným spisovatelem se stal na základě aprílové mystifikace. V žebříčku nejprodávanějších fantasy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...