Francis Bacon - Tři studie pro vlastní portrét - dílo vydraženo za 520 milionů korun při londýnské aukci (30. června 2008) | foto: Oficiální stránky Christie´s

Bacon táhne, v Londýně vydražili jeho obrazy za půl miliardy

  • 1
Za 520 milionů korun vydražila v pondělí londýnská aukční síň Christie's tři díla britského malíře irského původu Francise Bacona. Obrazy s názvem Tři studie pro vlastní portrét vytvořil v roce 1975. Za poslední půlrok do Baconova díla sběratelé investovali více než 2,5 miliardy korun.

Bacon je namaloval ve svém pařížském bytě v Rue de Birague. Dílo už v roce 1976 koupil soukromý sběratel a od té doby nebyly na veřejnosti ke spatření. "Zachycuje zrcadlo smrtelnosti, které odráží nepopiratelnou pravdu," píší o díle na stránkách aukčního domu.

. Monet zlomil rekord

Claude Monet - obraz Jezírko s lekníny (Le bassin aux nymphéas) Obraz Clauda Moneta Jezírko s lekníny se stal nejdražším uměleckým předmětem, který byl kdy vydražen během evropské aukce. V Londýně se prodal za více než 40 milionů liber, tedy přes 1,2 miliardy korun.

"Částka, za niž byly tyto studie prodány, potvrzuje pokračující důvěru na světovém trhu s uměním," uvedla ředitelka Christie's pro poválečné a současné umění Pilar Ordobasová k sumě 17,3 milionu liber.

. Bacon: LÁKADLO

Dílo Francise Bacona za 1,4 miliardy pomohlo k aukčnímu rekordu.

Díla Francise Bacona v poslední době trhají rekordy ve světových aukčních síních. Jeho triptych z roku 1976 byl v newyorském aukčním domě Sotheby's v květnu vydražen za 86,2 milionu dolarů (zhruba 1,3 miliardy korun). - Jak se dražil Baconův triptych, se můžete podívat zde.

O tři měsíce dříve vydražila aukční síň Christie's v Londýně jiný triptych tohoto předního výtvarného umělce 20. století za 26,3 milionu liber (800 milionů korun).

Francis Bacon - Triptych (1976)

,