Motiv z díla amerického umělce Arthura Jafy

Motiv z díla amerického umělce Arthura Jafy | foto: Galerie Rudolfinum

Nerad říkám, že mým tématem jsou černoši. Arthur Jafa poprvé u nás

  • 0
Představu o tom, jak zní černošská hudba, má téměř každý. Jak ale vypadá současná černošská vizuální estetika a kde jsou její kořeny, už tak zřejmé není. Americký umělec Arthur Jafa se je proto ve svém díle rozhodl nalézt a popsat. Výsledek nyní uvádí v rámci výstavy v Galerii Rudolfinum.

Jeho vůbec první výstava v Česku vychází z londýnské expozice v Serpentine Galleries z loňského roku.

„Mám radost, že se nám do Prahy podařilo získat Jafova klíčová díla: osmiminutové video APEX, ve kterém se střídají stovky obrazů objektů, lidí a událostí, a zejména o minutu kratší Love is the Message, The Message is Death. Jde o video poskládané ze záběrů z koncertů, pochodů, policejních zásahů nebo scén z YouTube, které Jafa sestříhal na hudbu skladby Ultralight Beam od Kanye Westa inspirované gospely,“ říká ředitel galerie a kurátor výstavy v Praze Petr Nedoma.

Jak kultura přesně vnímá identitu a rasu, prezentuje prostřednictvím různých odkazů. Ať už jde o sochařství Fang, nebo podomní hazardní bary s hudbou.

„Trochu nerad říkám, že mým tématem jsou černoši. Jiný umělec také asi neřekne, že jeho téma jsou běloši, prostě jen má určité téma, ať už je to cokoli. Jedna z věcí, kterou mám společnou s lidmi, se kterými spolupracuji – třeba s Kerrym Jamesem Marshallem a Johnem Akomfrahem – je to, aby černí umělci, když chtějí oslovit širší veřejnost, nemuseli dělat umění, které nevypráví o černých,“ přibližuje Jafa svou třicetiletou kariéru plnou filmů, realizovaných instalací nebo performancí.

Nyní se terčem jeho pozornosti naopak stává bělošství a způsob, jakým je spatřují lidé tmavé pleti. Výstavu Arthura Jafy bude Galerie Rudolfinum hostit do neděle 31. března 2019.