Obálka knihy Přijde Mordor a sežere nás aneb tajná historie

Obálka knihy Přijde Mordor a sežere nás aneb tajná historie | foto: Větrné mlýny

Ukrajince Polák Szczerek nelituje. Píše o nich provokativně

  • 1
Nejen v Česku se rodí autoři typu Davida Zábranského schopní střízlivě, ač provokativně glosovat situaci ve středoevropském a východoevropském prostoru. Jedním z nich je i polský spisovatel a novinář Ziemowit Szczerek. Jeho kniha Přijde Mordor a sežere nás aneb Tajná historie Slovanů nyní vychází v nakladatelství Větrné mlýny.

Szczerek se v románu vydává na cestu často neúprosnou a krutou ukrajinskou krajinou. Kdo by čekal z jeho strany sentiment či snad lítost, bude zklamán. „Nečekejte postsovětskou uniformitu a nudu, Ukrajina Szczerekovýma očima je nečekaně barvitá a exotická,“ láká na knihu nakladatelství.

Exotická je však především pro mladé. Studenty, kteří touží poznat, jak vypadá život v postkomunistickém prostoru, ve kterém sice sami žijí, přesto výrazně jinak než většina Ukrajinců.

Oživuje reportážní žánr

Pro vystudovaného právníka a politologa je kniha Přijde Mordor a sežere nás v Česku literárním debutem. V originále vyšla v roce 2013 a získala nominaci na prestižní polskou literární cenu Nike.

Unikátní je kromě tématu také žánrem, který by se dal popsat jako beletrizovaná reportáž z cest. Na druhou stranu se však není čemu divit, v Polsku má literární reportáž velkou tradici.

Dva roky poté, co Szczerek vydal „Mordor“, si vysloužil nominaci na Nike znovu. Porotu zaujal příběhem Tetování s tryzubem, ve kterém se vrací na Ukrajinu. Názvem odkazuje na ukrajinský státní znak, který se váže k dobám vlády jednoho z nejvýznamnějších panovníků Kyjevské Rusi knížete Vladimíra I.