Norman Mailer

Norman Mailer - archivní snímek z roku 2003 | foto: ČTK

Zemřel Norman Mailer, kritik americké politiky

  • 12
Ve věku 84 let zemřel spisovatel Norman Mailer. Psal kriticky o problémech USA. Proslul románem Nazí a mrtví, dvakrát získal Pulitzerovu cenu.

Podle vydavatele autor více než třiceti knih a řady různých esejů, v nichž čtenáře seznamoval se svými nevšedními pohledy na politiku Spojených států a války ve Vietnamu a Iráku, v říjnu prodělal operaci plic.

Norman Knigsley Mailer, který se svým dílem řadí společně s Trumanem Capotem či Tomem Wolfem k tzv. novému žurnalismu, se narodil 31. ledna 1923 v Long Branch ve státě New Jersey. Vystudoval Harvardskou univerzitu. Roku 1942 narukoval do americké armády, během 2. světové války se zúčastnil bojů v Tichomoří.

Své zážitky zúročil v knize Nazí a mrtví, která vyšla v roce 1948. Tento jeho debut, popisující osud vojáků na tichomořském ostrově, bylo jeho nejlepší a nejúspěšnější knihou. "Je to podobenství o pohybu člověka dějinami," říkal o knize sám autor.

Jeho následující díla se věnovala mccarthyismu (Barbarské pobřeží) či popisu Hollywoodu, na jehož pozadí vytvořil člověka, který na sebe bere svědomí celé generace (Obora, 1955).

Z padesátých let pochází i jeho nejslavnější esej Bílý černoch (1957) o novém hrdinovi, "hipsterovi", kterého bylo potřeba, pokud tehdejší generace nechtěla podlehnout politické a kulturní totalitě.

První Pulitzerovu cenu si spisovatel vysloužil za reportáž Armády noci o slavném pochodu na Pentagon z roku 1968, druhou mu o jedenáct let později přinesla více než tisícistránková rekonstrukce dvou vražd, soudního procesu a popravy pachatele Garyho Gilmora, kterou shrnul do románu Katova píseň.

"Opravdu dobrý román nemusí nic říkat. Má schopnost stimulovat mysl a ducha lidí, kteří s ním přijdou do styku," říkal Mailer, který pečlivě sledoval, jak se USA vyvíjejí. Neúspěšně zkoušel vstoupit do politiky (ucházel se o post starosty New Yorku), a tak o ní alespoň psal; je autorem mnoha reportáží o primárkách republikánů a demokrátů z let 1960 až 1996.

Byl celkem šestkrát ženat a měl devět dětí, z toho jedno adoptované. Nejmladší z potomků, John Buffalo Mailer, po otci zdědil spisovatelské geny; předloni mu vyšel román The Big Empty.

Tvorba Normana Mailera zahrnuje široké spektrum témat. V šedesátých letech napsal romány Americký sen (1965) a Co děláme ve Vietnamu? (1967), v němž přirovnal lov medvědů na Aljašce k vietnamské válce.

Mailer psal také o přistání prvního člověka na Měsíci (Ohně na Měsíci, 1970), pustil se do biografií; věnoval se herečce Marilyn Monroe, malíři Pablu Piccasovi či Kennedymu vrahovi Lee Harveymu Osvaldovi.

V posledních letech bilancoval - vydal antologii Doba naší doby (1998) a memoáry Špionážní umění (2003).