Vladislav Zadrobílek

Vladislav Zadrobílek | foto: Divadlo Orfeus

Zemřel básník, nakladatel a hermetik Vladislav Zadrobílek

  • 1
Ve věku 78 let dnes zemřel spisovatel a nakladatel Vladislav Zadrobílek. Informovalo o tom nakladatelství Trigon, které básník a prozaik před 20 lety založil. Autor publikující i pod pseudonymem D. Ž. Bor byl za svou básnickou sbírku Klonování času v roce 2005 nominován na Státní cenu za literaturu.

Zadrobílek je autorem řady esejů, odborných publikací, úvah a povídek. Napsal například knihu esejů o největším básníkovi českého symbolismu Dítě andělů: Otokar Březina - život jako dílo (2000) a monografii Bdělost, toť vše! Gustava Meyrinka cesta k nadsmyslu (2002).

Mezi jeho básnická díla se kromě Klonování času, prezentující poněkud katastrofický pohled na svět a dění v něm, řadí například sbírky Zadrhlo za hrdlo (1996) či Plankty (2009). Před několika dny vyšla jeho vzpomínková kniha Časobraní.

Zadrobílek se věnoval také hermetismu, alchymii a její symbolice. Svou nakladatelskou činnost začal již v éře samizdatu, roku 1990 založil nakladatelství Trigon. Od roku 1997 uspořádal několik výstav. V 70. letech byl členem hudební skupiny Žabí hlen.

,