Detail titulní strany knihy Zelený Raoul: Deset let České republiky očima...

Detail titulní strany knihy Zelený Raoul: Deset let České republiky očima ufona, kterou v roce 2005 vydalo nakladatelství Baset. | foto: Nakladatelství Baset

Zelený Raoul po 28 letech končí. O další není zájem, napsala redakce autorům

  • 143
Kreslený satirický seriál, který vycházel od roku 1994 pravidelně v časopisu Reflex, končí. Oznámil to na svém facebooku jeden z jeho zakladatelů Milan Tesař. „Jsem pyšný na to, že se nám podařilo vybudovat značku, kterou znal každý. Protože to se nepodaří každý den,“ dodal Tesař.

„Dnes nám se Štěpánem Marešem přišel stručný email z redakce Reflexu, že tento čtvrtek, v čísle 39, vyjde poslední díl Zeleného Raoula. O další není zájem,“ sdílel na svém facebooku jeden z autorů Milan Tesař.

Poslední díl má číslo 1 421, což také označuje počet týdnů, po které vycházel, a nese název Babišova studna. „Přepočteno na roky je to 28 let,“ napsal dále Tesař.

Podle kreslíře Štěpána Mareše jde o nejdéle vycházející kreslený seriál v Evropě. „Zelený Raoul byl dílem čtyř přátel, kteří stáli v roce 1994 u jeho zrodu. Štěpán Mareš tvrdí, že Zelený Raoul je nejdéle vycházející kreslený seriál v Evropě,“ napsal Tesař.

Ve svém příspěvku připomněl i to, že Zelený Raoul byl součástí poloviny jeho života. „Jsem za Štěpána, za Tomáše Baldýnského, za Dana Hrubého i za sebe pyšný na to, že se nám podařilo vybudovat značku, kterou znal každý. Protože to se nepodaří každý den,“ dodal Tesař.

Nebylo to vulgární, zamítl Ústavní soud stížnost Paroubkové na komiks

Komiks na sebe upoutal pozornost mimo jiné v roce 2014, kdy zobrazil bývalého premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) společně s jeho tehdejší ženou Petru Paroubkovou v manželském loži. Paroubková se tehdy obrátila na soud, po kterém požadovala omluvu za karikaturu v časopisu Reflex.

HRUTEBA

byl pseudonym tří spolupracovníků Reflexu – Dana Hrubého, Milana Tesaře a Tomáše Baldýnského, kteří společně vytvářeli náměty pro kreslený seriál Zelený Raoul.

Její stížnost odmítl Ústavní soud, který v usnesení zdůraznil právo na svobodu projevu. Soud připomněl, že veřejně činní a mediálně známí lidé musejí akceptovat větší míru kritiky, a zmínil důležitost smyslu pro humor.

Zelený Raoul byl český satirický komiks, který vycházel pravidelně od roku 1994 v časopise Reflex. Zaměřoval se především na politická témata a hlavní postavu stvárnil stejnojmenný zelený mimozemšťan. Kreslířem byl Štěpán Mareš a námět připravovali autoři, kteří se si předívali HRUTEBA. Komiks vyšel několikrát i knižně.

,