Štáb se mnou konzultoval, jak moc kdo pije, popsal Formánek Za scénou

  • 5
Spisovatel a cestovatel Josef Formánek popsal vlastní zážitky z protialkoholní léčebny nezvykle otevřeně v knize Úsměvy smutných mužů. Vznikl podle ní film, jehož zákulisí Formánek vylíčil v pořadu iDNES.cz Za scénou.

Autor předlohy se dostal do situace, kdy to podle jeho slov „už nešlo ani s alkoholem, ani bez něj“. Léčebnu, kde se snažil závislosti zbavit, popsal jako místo, kde „nepít znamená přežít“. Zaznamenal také osudy několika spolupacientů, jejichž konce shrnuje film v závěrečných titulcích. „Nebylo to ale jenom mrazivé, často tam člověk zaslechne spoustu bizarních historek. To prostředí udělá z dospělého chlapa účastníka pionýrského tábora. Dospělí se snaží tamní systém očurat, což přináší komické situace,“ uvedl spisovatel.

Ve snímku Úsměvy smutných mužů, který natočil Dan Svátek a do kin vstoupí 12. července, hraje spisovatele David Švehlík, po jeho boku se v rolích „alkáčů“, jak si muži na dně říkají, objeví Jaroslav Dušek, Ondřej Malý, Ivan Franěk nebo Jaroslav Plesl, lékařku ztvárnila Simona Babčáková.

„Pro herce bylo nejdůležitější společné soustředění v léčebně, kde absolvovali celé kolečko - ráno vstanou, jdou na rozcvičku, účastní se komunitních sezení a tak dále. A vnímají ty jemné žabomyší války,“ popsal autor natáčení.

„Lidi ze štábu za mnou chodili a konzultovali, jak moc pijí,“ vyprávěl Formánek dále. „Pití s přáteli je ještě normální, ale jakmile si člověk dává sám hned po ránu, je to jeden z prvních příznaků, že už jste v jiném paralelním vesmíru alkoholu,“ uvedl. Sám by se ale do role adiktologa stavět nechtěl, může prý pouze vyprávět svůj příběh.

Pro Formánka osobně pak byl samotný pobyt v léčebně něco jako zenový klášter. „Člověk vypne, nikam nespěchá, plete košíky, maluje. Hlava nesahá dál než do přítomného okamžiku,“ vzpomněl na léčebnu z té příjemnější stránky. Motivací pro něj bylo i pomyšlení, že pobyt využije k napsání knihy. „Je to jedna z nejpravdivějších knih, co jsem napsal,“ uvedl ještě.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

Filmové Úsměvy smutných mužů nemají podle Formánka nikomu radit. „Vidím v tom hlavně příběh, postava odněkud někam jde a musí se změnit. Příběhy mají pobavit, poučit, každý ať si vybere,“ řekl Za scénou.

Sám Formánek zatím dokázal svůj boj vyhrát, dokonce se dal na běhání, jak předvedl v televizní reality show Parta maraton. Nicméně si nadále říká „abstinující alkoholik“ a zná rizika plynoucí třeba jen z jediné skleničky.

„Už je to za mnou, v řádu měsíců jsem na alkohol nepomyslel. Ale když jsem na nějaké oslavě, tak se mi připomene. Bylo období po příchodu z léčebny, kdy jsem myslel, že to nedám. Jednoho dne to asi po roce zmizelo a nyní na alkohol nemyslím,“ řekl ještě Formánek.