Spisovatel Wilbur Smith (1933–2021)

Spisovatel Wilbur Smith (1933–2021) | foto: twitter.com/thewilbursmith

Zemřel Wilbur Smith, autor „politicky nekorektních“ dobrodružných románů

  • 16
V sobotu v Jihoafrické republice zemřel spisovatel Wilbur Smith, který se proslavil svými dobrodružnými romány odehrávajícími se v Africe nebo ve starém Egyptě.

O úmrtí informoval jeho nakladatel. Smith je autorem bezmála padesáti knih, jichž se na světě prodalo na 140 milionů výtisků, uvedla agentura AFP. Mnoho jeho románů bylo přeloženo i do češtiny.

Smith na sebe přitáhl pozornost svou prvotinou Když loví lev z roku 1964. Tvrdil, že se ve svých knihách inspiroval vlastním cestami. Před psaním také prováděl podrobné historické rešerše. Největší úspěch měla jeho sága rodu Courtneyů, která čítala třináct knih a popisovala osud jedné rodiny od začátku evropské kolonizace Afriky až po období rasové segregace apartheidu v Jihoafrické republice.

Smith se narodil v roce 1933 v dnešní Zambii britským rodičům a označoval se za Angloafričana. Studoval v Jihoafrické republice. Většinu svého života strávil v JAR a v Londýně. Podle portálu BBC News se jeho život v jistém ohledu podobal příběhům hlavních postav jeho románů. 

Smith byl vášnivým lovcem, potápěčem a měl pilotní průkaz. Bulvární deník Daily Mail v roce 2017 označil jeho knížky za „politicky nekorektní vír sexu, násilí, pohrdání ženami a lovu velkých šelem“.

,