Wajda a Škvorečtí získali ceny nadace Pangea

Cenu Za nápravu věcí lidských nadace Pangea převzal v neděli večer v pražském Divadle na Vinohradech polský režisér Andrzej Wajda. Stejné ocenění získali také manželé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová žijící v Kanadě. Škvorečtí se kvůli zdravotním problémům slavnosti nezúčastnili. Přátele v divadle, mezi nimiž nechyběl ministr kultury Pavel Dostál, pozdravila spisovatelská dvojice dopisem z letního bytu na Floridě.
Cena nadace Pangea je inspirována odkazem osobnosti a díla Jana Amose Komenského. Vedle vynikajících profesních výkonů je vázána na etický přesah tvorby a kontinuitu občanských postojů laureáta. Wajda i Škvoprečtí podle zakládajícího člena nadace Petra Hořejše splnili tuto podmínku. "V jejich díle se spojil intelekt s citem, rozum se srdcem," uvedl Hořejš v komponovaném pořadu s filmovými ukázkami a oblíbeným Švoreckého jazzem.

Na občanské postoje spisovatelské dvojice Škvoreckých upozornil v textu, který zaslal do Prahy u příležitosti předávání cen, další český exilový spisovatel Milan Kundera. "V době, kdy valná část české literatury byla vyhnána z domova, zřídila pro ni (Salivarová) s Josefem jako azyl malé nakladatelství v Torontu. Šok ruské okupace způsobil, že jsem tehdy viděl v záchraně české literatury otázku národního života či zániku. Nikdo proto neznamenal v mých očích pro ohroženou zemi víc než oni dva," přečetl z Kunderova dopisu režisér Jan Kačer.

Vliv Andrzeje Wajdy na český film popsal v podobném dopise další český emigrant, režisér Miloš Forman. "Film Popel a démant na nás působil jako droga, pod jejímž vlivem se začal klubat na veřejnost naše mladická drzost. Drzost vyprávět filmem pravdu," napsal. Vedle neorealismu a amerického nezávislého filmu to byl podle Formana právě Wajda, kdo stál u kolébky české nové vlny.

Za dosavadních deset let existence nadace Pangea rozdala včetně dnešních ocenění 17 cen. Mezi těmi, kteří cenu nadace Pangea v 90. letech dostali, jsou například Jiří Suchý, Pavel Tigrid, Václav Havel, Zdeněk Svěrák, Jaroslav Foglar, švédský režisér Ingmar Bergman a francouzský oceánograf Jacques-Yves Cousteau.

Polský režisér Andrzej Wajda převzal 1. dubna v pražském Divadle na Vinohradech cenu nadace Pangea Za nápravu věcí lidských.

Andrzej Wajda s manželkou. Polský režisér převzal 1. dubna v pražském Divadle na Vinohradech cenu nadace Pangea Za nápravu věcí lidských.