Obálka knihy Dopisy Johna Lennona

Obálka knihy Dopisy Johna Lennona | foto: Levné knihy

Vyjde Lennonova korespondence: něžné dopisy první ženě i vzkazy čistírně

  • 3
Představit Johna Lennona jako člověka si klade za cíl první ucelená sbírka jeho dopisů, která vychází ve stejném termínu, totiž 30. října, po celém světě. V českém překladu bude k mání v síti prodejen Levné knihy.

"Kniha je pod přísnou kontrolou Yoko Ono. Vazba, papír i grafika musí odpovídat její představě," řekla iDNES.cz Eva Kaiserová z nakladatelství Československý spisovatel, spadajícího pod Levné knihy.

Lennonovy nejzajímavější dopisy posbíral známý odborník na Beatles Hunter Davies. Jedná se o soukromou korespondenci z archivu Johnovy manželky Yoko Ono a jiných sběratelů, která je adresována nejen příbuzným, členům kapely a známým, ale i fanouškům, milenkám, náhodným známostem nebo například čistírnám.

Hunter Davies vypráví životní příběh Johna Lennona v pečlivě seřazených dopisech, vyplněných formulářích, pohlednicích a korespondenčních lístcích. Některé jsou něžně hravé (milostné dopisy Johnově první ženě Cynthii), jiné dokumentují cestu Beatles k slávě i k neblahému rozkladu (hrubé dopisy manželům McCartneyovým), další zase Johnův hluboký obdiv k Yoko Ono.

Ukázka z knihy Dopisy Johna Lennona

Lennonovy dopisy nepostrádají jisté rysy deníku, už proto, že jsou většinou psány ručně. Mnohé z nich dokonce provázejí karikatury nebo drobné kresbičky. Lennonovu psaní nechybí humor a jemná práce se slovními hříčkami, podobně jako v jeho známých prozaických dílcích, která vyšla v povídkové sbírce Písání.

První z uveřejněných dopisů pocházejí z roku 1951 a jedenáctiletý Lennon je psal svojí tetičce v Liverpoolu. Na konci knihy je zařazena faksimile posledního autogramu, který dal John jedné dívce v New Yorku 8. prosince 1980, v den, kdy byl v pouhých čtyřiceti letech zastřelen.