Nevíte si rady s vánočními dárky? Zkuste vybrat knihu podle tipů redakcí MF DNES a iDNES.cz.

Nevíte si rady s vánočními dárky? Zkuste vybrat knihu podle tipů redakcí MF DNES a iDNES.cz. | foto: Profimedia.cz

Vyberte si ze 100 + 1 vánočních knižních tipů

  • 4
Ročně u nás vychází asi šestnáct tisíc knih. Deník MF DNES ve spolupráci s portálem iDNES.cz doporučuje ty, které jsou nejlepší, nejhezčí a nejvhodnější pod stromeček.

Frankfurtský knižní veletrh 2008Knihy jsou nejvděčnějšími vánočními dárky – nemohou být nikomu malé nebo mít barvu, která je dávno z módy, knihou nikoho neurazíte. Tedy pokud vybíráte uvážlivě a alespoň trochu znáte čtenářský naturel svých blízkých. A pokud si nejste úplně jistí, komu jakou knihu pod stromeček dát, nabízíme vám těch sto jedna nejlepších.

Nevíte, jestli váš blízký – čtenář – dotyčnou knihu ještě nemá? Můžete darovat knižní poukázku. Ty nabízejí skoro všechna velká knihkupectví.

Země plná knížek

Češi a Češky jsou velcí čtenáři. Potvrzuje to i výzkum, který prováděla Evropská unie před pěti lety u čekatelských zemí: vyšlo najevo, že nejvíc knih mají doma právě Češi, průměrně tři sta kousků na domácnost. V zakládání domácích knihoven, jejich opečovávání a rozšiřování si libujeme.

A Vánoce jsou právě tím obdobím, kdy je doplňujeme. Kromě kamenných obchodů je možné nakupovat knihy přes internet, nejvíc jich najdete na www.kosmas.cz.

Frankfurtský knižní veletrh 2008

Podle literárního experta bohemisty Jiřího Trávníčka je internet ke knihám přátelské médium. Právě díky Kosmasu se podle něj rozšiřuje stopa čtení. Díky možnosti umístit na tyto webové stránky svůj názor na konkrétní knihu je možné své názory sdílet s ostatními čtenáři a vzájemně se inspirovat.

"Zaznamenávány už nejsou jen otisky expertů, kritiků, vědců či jiných spisovatelů, ale každého, kdo chce do diskuse nad tou kterou knihou či autorem vstoupit," vysvětluje Trávníček.

Frankfurtský knižní veletrh 2008Zatímco moc novin, časopisů, rozhlasu a televize internet oslabuje, moc knih internet doplňuje a rozšiřuje, či jim alespoň zásadně nekonkuruje. Právě Jiří Trávníček je autorem jedinečného výzkumu a publikace, v níž shrnuje to, k čemu ve výzkumu českých čtenářů dospěl.

Devětadvacet procent české populace je takzvanými častými čtenáři, což znamená, že víc než čtvrtina z nás přečte za rok třináct a více knih. Šestnáct procent pravidelných čtenářů přečte za rok sedm až dvanáct knih. Na druhou stranu sedmnáct procent Čechů nečte vůbec. Aby bylo možné označit člověka za vášnivého čtenáře, musel by přečíst padesát a více knih za rok, tedy jednu týdně.

Ať už patříte do jakékoli kategorie, z naší vánoční nabídky si vyberete – a dost možná, že některou z nabízených knih přesvědčíte i někoho ze svých blízkých, který patří k těm sedmnácti procentům zarytých nečtenářů. Můžete se řídit třeba tím, co Češi čtou úplně nejraději.

Knižní veletrh v Lipsku 2008Podle výzkumů je v Česku jednoznačně nejoblíbenějším autorem Michal Viewegh. A jestli vaše přátele či blízké nečtenáře nepřesvědčí ani jeho Román pro muže (mimochodem muži čtou podle výzkumů méně než ženy, obzvlášť co se beletrie týká), můžete jim nabídnout audioknihu – tedy cédéčko s knihou načtenou některou známou osobností. Že nemáte na čtení čas?

Omyl. Výzkumy dokazují, že nejvíc čteme o víkendu a o dovolených – a čím jiným jsou vánoční svátky než takovým prodlouženým víkendem nebo skoro dovolenou?