Obal českého vydání knihy Všechno jednou pomine

Obal českého vydání knihy Všechno jednou pomine | foto: Plus

RECENZE: Smrt, hodně sexu a siesta. Neboť Všechno jednou pomine

  • 0
Jako impresionistický obraz načrtnutý po smrti matky. Kniha Mileny Busquetsové s názvem Všechno jednou pomine je poetické a zároveň občas až syrově otevřené rekviem za milovanou, nikoli však jednoduchou osobnost.

Se všemi smutky, vzpomínkami, snahou uniknout. A zároveň je prostoupena milou ironií a sarkasmem. I při loučení: „Je tu spousta lidí a spousta lidí chybí. Nemoc, která ji tak surově svrhla z trůnu a nemilosrdně rozmetala její království, ke konci způsobila, že nás všechny pěkně štvala, a na to se pochopitelně při pohřbu doplácí.“

Na pozadí vystupují muži – všichni do jednoho s výraznými rysy, štíhlými těly a dokonalými lýtky – aby hlavní hrdinku vytrhli z její melancholie, aby jí pomohli užívat chvíle tady a teď (čili sex, hodně sexu) bez ohledu na okolnosti. Kamarádky dodají podporu, první a druhý bývalý manžel se postarají o syny, milenec udržuje v napětí a tajemný neznámý vytrhne z letargie.

Chystá se film

Až na tu smutnou událost taková bezstarostná siesta a jedna velká party v příměstském městečku Cadaqués, kam jako malá jezdívala s matkou v létě. Pod povrchem bouřlivé emoce a hluboký žal, snaha najít novou rovnováhu a vyrovnat se s vlastními traumaty i se sebou.

Všechno jednou pomine

80 %

autor: Milena Busquetsová

nakladatel: Plus

překlad: Mariana Machová

160 stran, 249 Kč

Hrdinka Blanka je v podstatě alter egem autorky, překladatelky a novinářky, jejíž matka Esther Tusquetsová byla spisovatelkou a ředitelkou rodinného nakladatelství Lumen v Barceloně a po dlouhém boji s Parkinsonovou chorobou zemřela v roce 2012 ve věku pětasedmdesáti let.

Upřímná, jímavá, v žádném případě však patetická zpověď dcery je její druhou knihou. Záhy po zveřejnění v roce 2015 byla přeložena do třiceti jazyků a chystá se i její filmová podoba. O české vydání se postaralo nakladatelství Plus, dílu sluší jak tematicky laděná obálka, tak snový a inteligentní překlad Mariany Machové. Všechno jednou pomine je knížka, která omámí a pohltí svou nenuceností, bolestí i bezprostředností. Až je škoda, že jako vánoční dárek pro vlastní mámu se kniha asi úplně nehodí.