Spisovatel a publicista Michal Viewegh (2013)

Spisovatel a publicista Michal Viewegh (2013) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Viewegh po operaci aorty: Nevím, kdy začnu znovu psát. Netěší mě to

  • 89
Do začátku prosince loňského roku si spisovatel Michal Viewegh nemohl na nic stěžovat. Trénoval na maraton, s chutí si dal skleničku vína, rozepsal několik témat. Pak mu znenadání nad ránem praskla aorta. "Nikdy jsem nezažil nic dramatičtějšího a bolestnějšího," říká v rozhovoru pro Magazín DNES.

Zpráva o Vieweghově zdravotním stavu všechny překvapila. Spisovatel totiž podle vlastních slov do padesátky nikdy neležel v nemocnici. "Kdybych žil do loňska nechutně rozmařile, nevkusně zbohatlicky, tak to beru jako spravedlivý trest, že mě osud takhle sejmul, ale já dělal pro UNICEF...," nechápavě kroutí hlavou nad vlastním příběhem.

Prasknutí srdečnice přišlo po pánské jízdě do Jižní Ameriky, kdy ovšem nijak výrazně nevybočil ze svého tempa: začal s přípravou na maraton, nepřekročil víc jak půllitr vína k večeři.

"Neměl jsem žádné zdravotní obtíže, jenže v sobotu večer se začalo dít něco divného. Srdce mi bušilo tak nahlas, že jsem ho slyšel. V záchrance jsem ztratil vědomí. Prý jsem si ji zavolal o půl jedné ráno, operovali mě už ve čtyři," popisuje poslední minuty před čtyřdenním kómatem.

Dnes je na tom sice lépe, ale v rozhovoru se omlouvá, kdyby se opakoval, protože se stále nemůže spolehnout na krátkodobou paměť. Stěžuje si i na oči, kvůli kterým vlastně nemůže psát. "I když si zvětším písmo, pořád to mám jakoby rozmazané a psaní mě netěší," říká.

Zda popíše své zážitky, zatím neví. "Teď jde jen o to, abych zaprvé psát vůbec mohl, a zadruhé o to, aby nevznikla uplakaná zpověď, ale pokud možno tragikomický, nebo dokonce groteskní román, který by zaujal i ty čtenáře, kteří nikdy neřešili resekci aorty a nemuseli žít s nemocí," přeje si.

Prasklá aorta: nemoc sobotní noci

Vieweghův případ ovšem podle lékařů není nijak výjimečný. Prasklé hrudní aortě lékaři mezi sebou říkají nemoc pánské druhé mízy nebo taky nemoc sobotní noci. Způsobuje ji změna životního stylu, založení nové rodiny, nebo "příjemný sobotní večer", kdy si muž odskočí s kamarády do restaurace a nápor alkoholu mu zvýší krevní tlak. Právě na ten by si měli pánové dát pozor.

Jan Pirk

"Čtyřicítka má být důležitý předěl v životě v tom smyslu, že si má člověk opravdu začít hlídat tlak, cholesterol a další. Radikální životní změny však jsou pro tělo vždycky zátěží, byť jsou míněny dobře a vedou ke zdravému životu nebo k příjemnému novému životu a druhé míze," říká kardiochirurg Miloš Táborský. Čtyřicátník, který neví, jak vysoký má krevní tlak, si podle něj koleduje o vážný problém. Podle Jana Pirka z IKEM má ovšem člověk pro takovou příhodu genetické dispozice. Podle něj se Viewegh může k milovanému běhání vrátit i s protézou v aortě.

Potíže i ve vyšším věku Nejen muži po čtyřicítce mohou mít potíže s cévami. Prasklá aorta stála život herce Radka Brzobohatého (79), zpěváka Karla Hálu (74) či prezidenta Klementa Gottwalda (56).

, ,