Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Viewegh dodal zboží na trh

  9:30
Pro novou knihu Michala Viewegha Román pro ženy se hodí označení produkt. Jde o zručně spíchnutý výrobek, tvarovaný zkušeným designérem, či přesněji spisovatelem, který stále více myslí na to, aby jeho texty do publika hladce a rychle vklouzly; aby padly čtenáři do rukou a nijak ho neumazaly, netlačily, nezranily.

ZAČALO TO V METRU
Viewegh na zadní straně přebalu vysvětluje genezi Románu pro ženy. To on loni pro akci reklamní agentury Rencar tvořil milostné dopisy podepisované iniciálou A. Byly umístěny na reklamních panelech ve vozech pražského metra. Když tenhle podnik, jenž se setkal s nemalým ohlasem, skončil, Viewegh zakázku považoval za uzavřenou. Jenomže načrtnutý milostný románek v něm hrál a zrál, myslel na jeho hrdiny, až usedl a jal se jejich příběh domýšlet.

Vznikl Román pro ženy - příběh jedenadvacetileté Laury, která líčí své milostné patálie s prodavačem mobilních telefonů Richardem, s reklamním kreativcem Oliverem, studentem Robertem a bezejmenným playboyem rovněž z reklamního průmyslu, jemuž říká ON, neboť jí zprvu splňoval představy o ideálním muži, než ji ovšem po první noci odkopl.

ROMÁN PRO ŽENY
Michal Viewegh

Vydalo nakladatelství Petrov, Brno 2001, 272 stran, náklad 30 000 výtisků, cena 238 korun.
Obdobně je na tom s muži Lauřina matka, jazykově fenomenálně vybavená tlumočnice a překladatelka, udržovaná a samostatná žena, která se nikde neztratí, vášnivě cestuje po světě, a přece si často připadá úplně ztracená - když se jí zbortí další slibně vyhlížející známost. Třetí důležitou ženskou postavou je Lauřina kamarádka Ingrid, vzhledem jakási malá česká kopie herečky Julie Robertsové, ve vztazích s muži obdobně zoufalá a zoufající si jako Laura.

VÁS, ŽENY, MÁM RÁD
Vieweghův Román pro ženy není soudobou variací červené knihovny, "románu pro služky" - jak jej kdysi charakterizoval Karel Čapek. Ostatně dobře to již na přebalu knihy vystihl grafik Bedřich Vémola: použil pro něj fotografii nejspíše prvorepublikové dámy - nikoliv služky! - pózující na plovárně. Viewegh zde koketuje s románem pro ženy, tedy s velmi volným žánrem, který je literárně o třídu dvě výš než červená knihovna a jenž má dnes ve velkých knihkupectvích svá oddělení.

Zahrnuje širokou plejádu najmě autorek, od Collinsové někdy třeba až po Jongovou. Je to literatura do značné míry "identifikační", v níž čtenář(ka) poznává a s níž konfrontuje své vlastní osudy a problémy; nejde tedy o čirý červenoknihovní terapeutický únik. A jen zcela na okraj: v roce 1998 jsem ve velkém berlínském knihkupectví Dussmann zahlédl překlad jedné Vieweghovy knihy - tuším, že to byla Výchova dívek v Čechách - právě na pultě označeném "Pro ženy"... Viewegh staví název i obsah Románu pro ženy minimálně dvojznačně.

Od žánru, který mívá své prefabrikované postupy, si drží jistý odstup, poukazuje na schémata románů pro ženy jak komponováním textu do krátkých kapitol s úvodními telegrafickými ohláškami, o čem že za chvíli bude řeč, tak zvýrazňováním, vytučňováním určitých sloganovitých slov či slovních spojení. Vieweghova novinka má i svůj "neliterární" rozměr - autor ji vlastně věnuje ženám, k nim se především obrací, s ženskými hrdinkami soucítí, ženský svět je mu bližší. Vysmívá-li se mu v něčem, pak to činí o poznání laskavěji, než když vyplazuje jazyk na svět mužů.

Kromě toho je Román pro ženy obranou životní "normálnosti" - sice možná málo odolné vůči marketingovým masážím, ale opravdovější nebo alespoň upřímnější a slušnější, než je intelektuálská nabubřelost. Toto "buď, anebo" - buď být slušný, normální člověk, anebo intelektuál vysokých zájmů a nízkého chování - si Viewegh vymezil s nejapnou černobílostí. Však se také epizoda s večírkem v "intelektuálském pekle" plným kreatur, naslouchajících opeře Kníže Igor a rozebírajících dílo Thomase Bernharda, z Románu pro ženy vychyluje, k Lauře vůbec nejde.

Těch pár stránek ovšem nelze brát zas tak doslova a vážně: Viewegh tu dává průchod své již tradiční averzi vůči určitému druhu intelektuálů a kultury a přiznejme mu, že tentokrát s tím obtěžuje méně než třeba v Účastnících zájezdu.

VLK POPTÁVKY
Všechno je relativně v pořádku, pokud budeme Román pro ženy chápat jako právě a jen svého druhu krotkou koketerii: s jedním konkrétním žánrem, ale bohužel i s literaturou, respektive s pojetím, s nímž Michal Viewegh nebyl v rozporu na počátku své kariéry. S pojetím, které soudobému písemnictví plně přiznává právo na zábavnost a svižnost, ale ještě z něho nesnímá nárok na artikulaci něčeho závažnějšího, než je snůška sezonních hlášek.

Domnívám se totiž, že přes všechny -ismy, co se od té doby uměním přehnaly, zůstává platným sto let starý požadavek F. X. Šaldy na umění jako pokus o vyřčení předtím nevysloveného. "Neboť hovoříme všichni stále jazykem cizím, hladkým a vypůjčeným, jemuž naučily nás žebrácké potřeby naší malosti a slabosti - jazykem celého světa, jazykem papírové všeobecnosti, která na nás odevšad doléhá a všude nás dusí. Nikdy skoro nedostane se ke slovu naše nejvnitřnější já: mluvíme jen z povrchu a jen povrchem, a ani jím ne, ani jeho citlivostí a dráždivostí, která je již dávno otřena a otupena - ne, jen uniformními barvami, které jej přetřely, jen suchým prachem, jenž se navrstvil na něm od včerejška, jen konvencí cizoty a náhody," argumentoval Šalda.

Rozmarné a rozverné či parodické kousky si dovolil nejeden uznávaný spisovatel, ale taková tvorba bývá od ostatního jeho díla oddělována pseudonymem či zřetelným sdělením, že jde o vyloženě oddychový čas. Michalu Vieweghovi se ovšem ze smývání hranic mezi čtivem a literaturou stal - lhostejno, zda zamýšlený, nebo nezamýšlený - program. Román pro ženy si drží odstup od optiky a výraziva ženských časopisů, v jednom z nichž pracuje hlavní hrdinka a vypravěčka Laura, avšak je to už odstup docela "tenký", opatrný až opatrnický, aby vlk poptávky dostal, co žádá. Začít ho takhle snaživě krmit znamená, že jeho apetit jen poroste.

Michal Viewegh natáčí další díl Galerie elity národa

Michal Viewegh u občerstvení na Národní třídě

Michal Viewegh

Michal Viewegh, spisovatel.

Autoři: ,

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

VIDEO: Co má Majk Spirit společného s J. A. Komenským? Hudební Labyrint

24. dubna 2024  6:30

Plných čtyři sta let loni uplynulo od dokončení první verze rukopisu Jana Amose Komenského, který...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...