Velký knižní čtvrtek se stává tradicí. Ilustrační foto

Velký knižní čtvrtek se stává tradicí. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Velký knižní čtvrtek láká na rozhovor s Formanem, Nikla i Hosseiniho

  • 0
Sotva knihkupci odnesli z výloh tituly z červnového Velkého knižního čtvrtku, už aby se chystali na ten říjnový. Kosmas konečně zveřejnil všech dvanáct knih, které budou za šest týdnů jeho součástí. Vyjde Mawerův Pád, bestseller Khaleda Hosseiniho A hory odpověděly i nový Petr Nikl.

Velký knižní čtvrtek se bude konat už počtvrté, poprvé se v českých knihkupectvích objevil v říjnu 2011, pak o rok později, kdy se k tištěným titulům přidaly i ty elektronické. Letos přibyl i červnový s letním čtením.

Akce soustředí na jediný den vydání těch nejpodstatnějších titulů předvánočního trhu a přidává k nim autorská čtení, besedy i autogramiády. Připomíná knižní čtvrtky z dob totalitních, ale vychází i z britské tradice, která připadá na druhý říjnový čtvrtek. Letos tedy na desátý říjen.

Co vyjde 10. října

Khaled Hosseini: A hory odpověděly (nakladatelství Argo)

Simon Mawer: Pád (nakladatelství Kniha Zlín)

Francis Mayesová: Vaříme s toskánským sluncem (nakladatelství Paseka)

Jiří Padevět: Průvodce protektorátní Prahou (nakladatelství Academia)

Antonio G. Iturbe: Osvětimská knihovnice (Akropolis)

Kafka, Jaromír 99: Zámek (nakladatelství Labyrint)

Bohdan Sláma a Miloš Forman: Povolání režisér (nakladatelství Prostor)

Jamie Thomson: Temný pán (nakladatelství Argo)

Thomas Enger: Fantomová bolest (nakladatelství MOBA)

Jöel Dickers: Pravda o případu Harryho Queberta (nakladatelství Argo)

Petr Nikl: Foukací povídky (nakladatelství Meander)

Evžen Boček: Aristokratka ve varu (nakladatelství Druhé město)

Hlavním pořadatelem je knižní distributor Kosmas, který pokaždé hlásí nárůst prodejů o desítky procent. Kniha Zlín však oproti uplynulým knižním čtvrtkům tentokrát nezařadí nového Nesboa. Ten vyjde až o jedenáct dní později a dá se čekat intenzivní souboj mezi ním a čtvrtečními knihami o přední místa v žebříčku prodejů. Tituly z knižního čtvrtku se totiž obvykle drží v čele několik týdnů.

Největším tahákem je pravděpodobně příběh afghánského chlapce Abdullaha a dívky Pari, oddělených sourozenců, z nichž první vyrůstá v bídě se svojí rodinou, zatímco druhý žije v přepychu Paříže. Morální otázky jsou přítomné i v obou předchozích románech Khaleda Hosseiniho Lovec draků a Tisíce planoucích sluncí. Jeho nejnovější román, jenž se už čtvrt roku objevuje mezi nejprodávanějšími knihami napříč zeměkoulí, nese název A hory odpověděly. Vydá ho Argo.

Překvapením jsou Foukací povídky z Meanderu, za nimiž stojí Petr Nikl a jeho matka Libuše, respektive hračky, které navrhovala. Nikl na její tvorbu už několik let odkazuje nejen knižně, ale i výstavami, které o jejím díle připravil, nebo se jím nechal inspirovat k vlastní tvorbě. V tomto případě napsal sedmnáct kratších povídek nejen pro děti a ilustroval je hračkami Libuše Niklové.

A do třetice: režisér Bohdan Sláma vedl rozhovor s Milošem Formanem a nakladatelství Prostor ho teď vydá pod názvem Povolání režisér. "V zaujaté debatě se čtenář dozví o hledání námětů, psaní scénáře, kritériích používaných při výběru herců, zákulisí jednání s producenty, ale i o zkušenostech s hollywoodskými filmovými hvězdami," slibuje nakladatel.