Veletrh Svět knihy 2008

Veletrh Svět knihy 2008 | foto: Svět knihy

Veletrh Svět knihy bude letos laděn výrazně evropsky

  • 0
Pod heslem Evropa v literatuře - literatura v Evropě se od 14. do 17. května uskuteční v Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti 15. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy.

Veletrh Svět knihy 2008V expozici se představí autoři ze všech 27 zemí Evropské unie, Chorvatska a Turecka jako zemí kandidátských a také z Norska a Švýcarska. Veletrh a jeho doprovodný program zahrne rovněž rozsáhlou prezentaci ruské literatury.

Součástí prezentací evropských autorů budou debaty a kulaté stoly zabývající se otázkami propagace evropských literatur v rámci Evropy i mimo ni, úrovní povědomí čtenářů o literární tvorbě v jiných zemích Evropy, novými trendy v tvorbě evropských autorů a identity literární Evropy.

Ukázky z díla některých spisovatelů, kteří na veletrh přijedou, budou prezentovány v předvečer zahájení veletrhu v rámci akce Noc literatury (www.nocliteratury.cz) 13. května. Přitom letos je to poprvé, co se podařilo obě akce časově i autorsky propojit.

Veletrh Svět knihy 2008 - komiksová dílna pro dětiLiterární festival Svět knihy nabídne výstavy knih a ilustrací, filmy, výtvarné dílny a expozice věnované tématům Fantazie a kreativita či Literatura a vzdělání. Programovou novinkou bude gastro show Vaříme s knihou s praktickými ukázkami přípravy receptů z kuchařek a za účasti zajímavých hostů.

Poprvé na veletrhu bude udělena Cena Jiřího Ortena. Z dalších ocenění půjde například o tradiční cenu Premia Bohemica od Obce spisovatelů, Mapu roku od Kartografické společnosti, Slovník roku od Jednoty tlumočníků a překladatelů a Cenu Miroslava Ivanova, kterou uděluje Klub autorů literatury faktu.

Veletrh Svět knihy 2008Doprovodný program zahrne osmý ročník přehlídky filmových adaptací knižních děl, který se uskuteční od 4. do 17. května v kinech Ponrepo, Atlas, Francouzském institutu a v kině na veletrhu. Celkem půjde o téměř sedm desítek projekcí. Pošesté se uskuteční akce Svět knihy na jevišti, a to od 14. dubna do 14. května přehlídkou inscenací připravenou ve spolupráci s divadly v celé republice. Zahrne 34 představení.

Jednodenní vstupné pořídí zájemci za stokorunu, děti a mládež, studenti a důchodci mají poloviční slevu. Čtyřdenní vstupenka se bude prodávat po 200 korunách.

,