Z filmu Dítě Bridget Jonesové

Z filmu Dítě Bridget Jonesové | foto: Cinemart

VÁNOČNÍ TIPY: Jaké knihy nadělovat? Bridget Jonesovou i Emila Hakla

  • 3
Jaké knihy letos nakladatelé posílají čtenářům jako tip pod stromeček? Většina příběhů se obrací k ženám, objevily se však i zajímavé debuty nebo soubory detektivek.

Sklady českých knihkupectví praskají ve švech a pulty jsou plné všech bestsellerů, které uplynulý rok dal. Začal totiž advent, dárkové šílenství je v plném proudu a kniha stále zůstává pod českým stromečkem jedním z nejoblíbenějších darů.

Helen Fieldingová

Snad nejvíce titulů letos před Vánocemi cílí na ženy. Zoufalí muži netušící, co dát svým manželkám, matkám a přítelkyním, tedy mají štěstí. Své čtenářky si rozhodně najde čtvrtá kniha o životě Bridget Jonesové od britské spisovatelky Helen Fieldingové. Jde sice o knižní verzi příběhu, který byl od září v kinech (recenze zde), ale i tak nabízí trochu jiný vhled do života oblíbené hrdinky, obohacený především o její úvahy o mužích a světě celkově. U nás jej vydává nakladatelství Albatros.

Kromě Fieldingové však vánoční trh nabízí spíše české autorky. O nešťastné zamilovanosti i flirtech píše Barbara Nesvadbová ve své knize Laskonky, o lásce k módě se zase v knize Tři metry vášně vypisuje Halina Pawlowská a nechybí ani trocha blogerské scény, kterou zastupuje kniha tria Sexymamas o ženách rozhodnutých nespadnout do stereotypu mateřství.

Tomu se věnuje i sbírka fejetonů Moniky Valentové nazvaná Odvrácená strana matky, která dokazuje, že kojení nemusí být vždy nádherné, strava zdravá a matka šťastná. Ilustrace ke knize nakreslil autorce její muž a novinář Martin Veselovský.

Emil Hakl

V psaní nezaháleli ani spisovatelé–muži, a tak bude letos pod stromečkem v nejedné domácnosti ležet nový příběh z pera Emila Hakla Umina verze nebo další vyprávění Marka Šindelky Únava materiálu, které vychází 14. prosince. Hakl tentokrát čtenářům nabízí román o lásce s detektivní zápletkou, ve kterém svou roli sehraje mj. výroba umělého člověka.

Šindelka se pak v novém románu vrhá do příběhu, kterým reaguje na uprchlickou krizi, ztrátu domova a odcizení obecně. A v neposlední řadě v prosinci vyjde také v Argu zajímavý knižní debut, psychologická novela Prak od Michala Vrby. Ta se vrací do období německé okupace a vypráví o novináři, který se zaprodal nacistické moci a své selhání se rozhodl kompenzovat brutálním činem, jenž jej může dovést až na popraviště.

Tomáš Grombíř

U debutů je pak důležité zmínit ještě román Tomáše Grombíře Jedničky a nuly (recenze zde), který velmi trefným způsobem mapuje vývoj české společnosti od devadesátých let až do současnosti.

Pro milovníky detektivního žánru, a zejména Belgičana Hercula Poirota, si Knižní klub přichystal další vydání jeho detektivních dobrodružství nazvané 3x Hercule Poirot 2. Skládá se z příběhů Velká čtyřka, Záhada Modrého vlaku a Němý svědek.

Fanoušky trochu modernějších detektivek pak určitě neurazí psychothriller C. L. Taylorové Nehoda, severská Sova od Samuela Björka nebo Vdova od Fiony Bartonové, která se podobá Zmizelé či Dívce ve vlaku. Za zmínku určitě stojí také Umrlčí cesta od Petera Maye o zločinech, které si člověk nemusí pamatovat.

A co ještě?

Uvolněné, ale zajímavé čtení, které se hodí přesně pro období Vánoc, hned ve dvou případech nabízí nakladatelství Paseka. A to v knize od Dyera Geoffa Jóga pro ty, kterým může být ukradená a průvodci 111 míst v Praze, která musíte vidět. Navazuje na sérii, jež v zahraničí již vyšla třeba o Berlíně, New Yorku nebo Londýně.

Křest knihy Enter, mami!

Pravidelné čtenáře čtvrtečního magazínu MF DNES pak pod stromečkem mohou potěšit fejetony jeho šéfredaktora Martina Moravce svázané v knize Enter, mami! a pro ty, kteří se na obrazovkách televizí a v knihách rádi vracejí do období socialismu, je tu publikace Po práci legraci, kterou uvozují věty: Socialismus byl tragickou kapitolou české historie, avšak skvělou kapitolou českého humoru.

Zapomenout se nesmí ani na děti a mládež, kterým knižní trh tentokrát nabízí třeba komiks o modrovlasé rozumbradě Hildě nazvaný Hilda se vrací. Zvídavé ratolesti pak může zaujmout půvabně ilustrovaná publikace nakladatelství Host Mapy a starší děti určitě potěší box tří knih o novodobých idolech z internetu z řady Já, JůTuber.

Samozřejmě je však knih, které potěší pod stromečkem, mnohem víc. Nejen těch, které jsou právě v kurzu.