Obálka knihy Učenci

Obálka knihy Učenci | foto: Dokořán

TIPY NA DÁRKY: Od ruské mafie až po humorné Učence

  • 0
Nadešel čas, kdy všichni opozdilci berou knihkupectví útokem. Přinášíme proto pár posledních tipů na knižní dárky, které udělají radost malým i velkým.

Italský spisovatel Domenico Starnone, mnohými považovaný za populární Elenu Ferrante, si v útlém románu Tkaničky klade odvěké otázky o rodině, manželství, věrnosti a pravdě. Svazek Vandy a Alda naruší nevěra. Aldo se rozhodne opustit rodinu a dvě děti pro mladší Lidii. Činí tak rozhodnutí, které jednou provždy pokřiví charakter rodinných vztahů i vazeb. Jak přesně, odhalí překlad Alice Flemrové. Vydává Kniha Zlín.

Učenci Petra Luňáka sázejí spíše na odlehčenou notu. Kniha, která navazuje na předchozí Hrdiny, se hrdě hlásí k tradici univerzitního románu. Autor znovu sleduje osud Richarda Míči, tentokrát nadějného mladého pedagoga, do jehož stereotypního života vstupuje výstřední profesor jedné z amerických univerzit; podobnost s Hostujícími profesory od Davida Lodge je nepopiratelná. Vydává nakladatelství Dokořán.

Poučné čtení především pro muže nabízí Uljana Donátová. Ve svém druhém románu Matka v trapu trefně připomíná, co všechno se může stát, když matka či manželka, která jinak všechno vyřeší, zařídí, uvaří, přichystá i zaplatí, jednoho dne zjistí, že už prostě nemůže dál, a uteče. Příběh o tom, že někdy se vyplatí být nedostupná, vydává nakladatelství Motto.

Chvílemi šokující čtení nabízí Mark Galeotti a jeho Vor v zákoně. Autor, který vystudoval na univerzitě v Cambridge a pracuje jako vládní konzultant, se dlouhodobě věnuje zkoumání ruského organizovaného zločinu. V současné době působí jako výzkumník na Ústavu mezinárodních vztahů v Praze a ve své nové knize se věnuje zločinecké skupině, které se povedlo ustát všechny historické zvraty – od počátků stalinismu až po kolaps Sovětského svazu. Přeložil Manfred Strnad a vydává nakladatelství Universum.

A konečně těm, kteří se číst teprve učí, je věnována Malá Ema od Zuzany Barilové. Hlavní hrdince dorůžova zabarveného vyprávění nechybí bohatá fantazie a hlavně spoustu zvířecích kamarádů, se kterými zažívá svá dětská dobrodružství.