Petr Brukner vydal knihu Jen tak jsem šel kolem. | foto: Dan Materna, MAFRA

TIPY NA DÁRKY: Zpříjemnit čtenářské Vánoce může Tma, Sliz či jiný Gatsby

  • 1
Pro ty, kteří se i letos rozhodli přistoupit na společensko-ekonomickou tradici jednorázové výměny oběživa ve formě literárních darů, přináší iDNES.cz tipy na knihy, které by mohly udělat radost. Některé z nich navíc ve výlohách knihkupectví asi jen tak nenajdete.

Vyzývat čtenáře ke koupi letošních novinek Michala Viewegha, Aleny Mornštajnové nebo Radky Třeštíkové tudíž nebudeme. Přesto jméno druhé jmenované souvisí s prvním tipem na seznamu – povídkovým souborem Tenkrát o Vánocích. Kromě Mornštajnové do něj přispěla i Petra Soukupová nebo Marek Epstein. Pojítkem devíti příběhů, jak název napovídá, jsou svátky klidu a míru, mnohdy však také „období plné nejistot, pochyb a tíživé samoty“. Kdy jindy však věřit ve šťastné konce? dává naději nakladatel. A tak asi úplnou depresi čekat nemusíme.

Sváteční tematiky se drží i kniha Vánoce našich babiček Aleny Gajduškové a Aleny Scheinostové, která přivádí k životu tradice předků i jejich pozapomenuté recepty. Radost udělá mladším i starším čtenářům.

I s kritikem se dá přežít

Je-li ve vánočním stresu něčeho skutečně třeba, je to nadhled. V tomto směru může jako skvělý partner posloužit Petr Brukner z Divadla Járy Cimrmana. Právě s ním totiž novinář Vladimír Kroc sepsal knihu Jen tak jsem šel kolem. Kromě vášně pro fotografování nebo jazz v ní Brukner komentuje natáčení Slavností sněženek nebo to, proč se rozhodl hrát v nekonečném seriálu Ulice.

Humor, a to zcela bez hranic, prostupuje také knihou TMBOOK. Ta je prvním samostatným knižním výborem z děl Tomáš Břínka. Muže, jenž vděčně glosuje témata politická i společenská, přičemž nejednou si s radostí zastřílí i do vlastních řad. A vystřelit si pro změnu ze svého partnera umí i tajemná Žena filmového kritika, která letos vydává druhý soubor nazvaný Den zúčtování. Mimo jiné podle ní „dokazuje, že s kritikem lze ve zdraví přežít i lockdown“.

Toy_Box o strachu

Co si asi každý „ježíšek“ přeje, je, aby si jím darovanou knihu obdarovaný zapamatoval. Zaručit to letos mohou třeba tyto knihy: Mezinárodní Man Bookerovou cenou vyznamenané dílo Marieke Lucas Rijneveldové S večerem přichází tíseň a titul Nick od Michaela Farrise Smitha. Ten se totiž rozhodl sepsat román předcházející Velkému Gatsbymu. Troufalé, ale vyplatilo se.

Za zmínku určitě stojí i novinka Davida Walliamse Sliz, která (stejně jako jeho další knihy) svou bezprostředností okouzlí děti i rodiče. Pro malé čtenáře si novinku připravila i výtvarnice Toy_Box. V knize Tma citlivě vypráví o strachu, jeho příčinách i podobách. A jelikož by bylo hezké, aby strach o Vánocích netrápil nikoho, tak vzhůru do čtení!

Příběhy naděje i rozhořčení

Vánoční tipy Aleny Slezákové

Stává se to málokdy, ale občas knížka málem člověka dožene k slzám. To je případ skvostného románu Suzanne Kelmanové Výhled přes střechy, odehrávajícího se v nacisty okupovaném Nizozemsku. Osamělý profesor matematiky, trápící se vzpomínkami na dávno mrtvou manželku, u sebe ukryje židovského studenta. A ve snaze zachránit ho jde až k sebeobětování, když se od něj úmyslně nakazí nebezpečnou chorobou, aby mu sehnal léky. Ale naděje neumírá a snad ještě v životě potká štěstí.

Válka skončila, trable nikoliv. Britové v roce 1947 trpí krutou zimou, nedostatkem paliva i potravin. Trochu světla do pochmurnosti vnese zpráva o chystané svatbě princezny Alžběty. Jennifer Robsonová si za hrdinky Šatů pro královnu vybrala mladé dívky, Ann a uprchlici z Francie Miriam, které se jako vyšívačky v proslulém módním salonu podílejí na šití princezniny svatební róby. O sedmdesát let později objeví torontská novinářka, Annina vnučka, v babiččině pozůstalosti pár nádherných výšivek podobných těm, jež zdobily Alžbětin oděv, a vydá se do Londýna, aby zjistila, proč babička o životě v Anglii nemluvila. Laskavé, příjemné a hodně dojemné čtení.

Zrůdné tajemství
O laskavosti nelze mluvit u kriminálního románu Eleny Bellmarové Dcery hněvu. Odehrává se sice na nádherné Mallorce, ale její krása bledne v porovnání se zrůdným tajemstvím (podle autorky historicky autentickým), které skrývá. Narazí na ně i policista při vyšetřování násilné smrti stařičké jeptišky a bývalého lékaře. Měli s událostmi sahajícími do nedávné španělské minulosti něco společného? Své o tom ví i policistova manželka, advokátka, a hlavně skupina oprávněně rozhořčených žen, jejichž osudy byly tehdejšími cynickými postupy doktorů i církve krutě poznamenány.

Drsný a pěkně zamotaný je i příběh Michaela Robothama Sleduji tě. Manžel hrdinky před rokem beze stopy zmizel a ona si nemůže vyzvednout jeho životní pojistku, aby zaplatila dluhy, jež po něm zůstaly. Navíc má neustále pocit, že ji někdo sleduje. Psycholog, jehož požádá o pomoc, riskuje, že pátráním ohrozí i sebe. Z této krimi dost mrazí.