Johan Theorin je jedním z nejprodávanějších švédských autorů, jeho ölandská...

Johan Theorin je jedním z nejprodávanějších švédských autorů, jeho ölandská série zatím sestává ze čtyř románů. | foto: Biblioteksbella

Mlýny osudu jsou letní detektivka, od níž se neodchází před koncem

  • 1
Začalo to románem Mlhy Ölandu, díky kterému čeští čtenáři zjistili, že když severskou detektivku, tak nejen tu od Jo Nesboa. Za poslední tři roky vychází v češtině už pátý román Johana Theorina, jmenuje se Mlýny osudu a opět je skvostný.

Mlýny osudu

85 %

autor: Johan Theorin

Překlad Jaroslav Bojanovský

MOBA, 460 stran, cena 349 korun

Dá se srovnat s Nesboovou Červenkou, jen je mysterióznější. Ale ponor do historie, která se i v případě severských zemí protnula s dějinami Ruska velmi tragicky, i tady vytváří ústřední motiv. „Po každým večírku zůstane špinavý nádobí. Čím víc slavíš, tím víc ho je,“ říká jedna z vedlejších postav vrahovi. Ten je čističem s vlastní pravdou, pochopitelnou, byť neomluvitelnou.

Mlýny osudu jako e-kniha za 199 Kč

Napínavou detektivku Johana Theorina koupíte na knihy.idnes.cz

Theorin opět střídá perspektivy vyprávění. Chvíli mluví stařík Gerlof, chápavý děda s odvahou a morálním kreditem, kterého by chtěl mít každý doma. Také muzikantka Lisa, jež přijíždí na Öland na léto vydělat nějaké peníze hraním po barech. Chlapec Jonas, odstrkovaný, a přesto nezahořklý.

A Navrátilec, muž, který ve třicátých letech odplul s otčímem do zaslíbené země, aby v ní hledal štěstí jako tolik jemu podobných. Našel zmar a­ zoufalství a překryl je tvrdostí, amputovala mu emoce.

Obálka knihy Johana Theorina Mlýny osudu

Ti všichni se setkají pod větrnými mlýny na ölandské pláni. Mlhy tentokrát chybějí, román se odehrává za toho nejparnějšího léta, za dlouhých světlých dní. Přesto se Theorinovi opět povedlo vykreslit syrovost severské země. Zdá se, že je přítomná i dnes, daleko od kořenů minulosti i od vražedného mrazu jsou přízraky ze zjizvené krajiny stále připravené klást pasti.

I když mají Mlýny osudu přes pět set stran, jsou přesně tou knihou, od které se neodchází, dokud není dočtená. A ještě jedno plus: Theorin do svých detektivek za každou cenu necpe milostné vztahy nebo sexuální přitažlivost, přesto jsou i­ v­ jeho knihách různé druhy často jen naznačené lásky hnacím motorem událostí.