Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř při on-line rozhovoru

Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř s asistentkou iDNES při on-line rozhovoru. | foto: Eva Froňková, iDNES.cz

Svěrák&Uhlíř: Nemít prachy vadí

"Jste to Vy, pane ministře financí? Vám odpovídáme, že nemít prachy vadí," zavtipkovali Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES na otázku, zda jim vadí nemít prachy. Svěrák&Uhlíř odpovídali ZDE.

Jaké je to asi v čudu?
Zdeněk Svěrák dětem. Tak se měla původně jmenovat knížka, kterou nakonec její autor, známý herec a scenárista, nazval podle jedné své písničky Jaké je to asi v Čudu. „Obsahuje věci starší i nové včetně mých textů pro Ivana Mládka a Jaroslava Uhlíře,“ řekl Svěrák na zářijovém křtu o publikaci vydané v nakladatelství Fragment.

Obrázková kniha obsahuje soubor pohádek, písniček a povídek. Podle autora je určena především dětem od 8 let. Ilustrace pocházejí z dílny výtvarnice Vlasty Baránkové.

"V nakladatelství mi předložili několik ilustrací od různých autorů. Z nabídky se mi nejvíce  líbily obrázky paní Baránkové, a tak slovo dalo slovo a konečná podoba, myslím, stojí za to," uvedl Svěrák.

Kmotrem knížky byl muzikant Jaroslav Uhlíř, který složil hudbu k textům všech Svěrákových písniček rovněž při této příležitosti vydaných na kompaktním disku.

"Je to hezké být kmotrem. Nebyl jsem si úplně jistý termínem křtu. Ve středu má totiž na autogramiádu přijít sám prezident Václav Klaus. Nakonec až na místě jsem zjistil, že jsem tu opravdu dobře," řekl Uhlíř.

A jaké je to být v čudu? "Na tom je nejkrásnější, že nikdo neví kde to je. Nikdo neví, jestli je to v Evropě nebo někde v Asii. Víme jenom, že tam mají zlatý tele a je to tam všechno jako v televizní reklamě," dodal spokojený Svěrák.

Cena publikace je 295 korun.

,