Spisovatel Michal Ajvaz

Spisovatel Michal Ajvaz | foto: MF DNES

Cenu za literaturu dostal Michal Ajvaz, posmrtnou poctu má Miloš Forman

  • 0
Státní cenu za literaturu dostal spisovatel Michal Ajvaz, autor románů Druhé město, Zlatý věk či Cesta na jih i filozofických studií a esejů. Státní cenu za překlad má Blanka Stárková, cena in memoriam za přínos filmu byla udělena Miloši Formanovi.

Ministerstvo kultury udělilo své výroční ceny i v dalších uměleckých oborech, celkem vyznamenalo osm osobností. V oblasti divadla cena připadla Tomáši Dvořákovi za osobitý celoživotní přínos rozvoji českého loutkového divadla a jeho reprezentaci v zahraničí.

Za hudbu trofej patří Jiřímu Tichotovi za působení v čele souboru Spirituál kvintet, jenž v době nesvobody pomáhal několika generacím posluchačů nacházet cestu k odvážným občanským postojům, a za muzikologický výzkum v oblasti loutnového repertoáru renesance a baroka.

Ve sféře výtvarného umění byla cena udělena Květě Pacovské za celoživotní činnost v oblasti knižní ilustrace, designu a volného umění,  za architekturu ji dostal Viktor Rudiš a v kinematografii Eva Zaoralová za působení ve vedení karlovarského festivalu.

Letos se vzhledem k pandemii neuskutečnilo slavnostní předání cen na Nové scéně Národního divadla. Česká televize připravila seriál medailonků všech oceněných, které postupně odvysílá na programu ČT Art v termínu od 1. do 8. listopadu.


Témata: Michal Ajvaz