Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spisovatel Grunberg: Kdybychom byli upřímní, vztahy by byly nemožné

  10:41
Arnon Grunberg (1971) provokuje jak svými texty, tak svými výroky. Ohlas vzbudil už svou prvotinou Modré pondělky (1994). Talent potvrdil dalšími romány Statisté (1997), Dějiny mé plešatosti (2000) a Fantomová bolest (2000), který měl velký čtenářský úspěch i u nás.

Arnon Grunberg, nizozemský spisovatel a | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Nejnovější román Tirza (2006) získal už cenu vlámských knihkupců Zlatá sova a cenu Libris. Hlavní postavu románu, stárnoucího Jörgena Hofmeestera, kromě rozpadu manželství a finanční krize zasáhne ztráta milované dcery Tirzy, která se po maturitě se svým marockým přítelem vydala na velkou cestu po Africe. Tirzu představil Grunberg na letošním pražském Světě knihy.

Čtenář by z románu Tirza usuzoval, že vás k jeho napsání vedlo otcovství. Vy však tvrdíte, že hlavním impulzem bylo narození vašeho kmotřence, po němž se s vámi stala podivuhodná proměna. Co jste tedy zažíval?
Uvědomil jsem si, že s narozením miminka se úplně mění pořadí hodnot, že už nejde o nějaké termíny odevzdání, ale vše se točí kolem dítěte. Pociťoval jsem i fyziologické změny a měl jsem noční můry, že se tomu dítěti něco stane. I když byly naprosto nereálné, protože ještě neumělo chodit. Ale mně se pravidelně zdálo, že vběhne pod auto. Podstatné v knize je jedno z témat – matka opustí na tři roky rodinu.

Arnon GrunbergJe to zároveň i vaše polemika s tím, že žena má právo opustit svou mateřskou roli?
Návrat té ženy je určitým katalyzátorem v příběhu, takže fakt, že byla tři roky pryč, vlastně nemá pro děj nějakou zásadní roli. A pokud jde o to, zda má žena právo opustit rodinu pro vlastní rozvíjení osobnosti, na to nemám vyhraněný názor. Moje postavy jednají určitým způsobem, já na to nemám vliv a neměl jsem v úmyslu se k té otázce vyjadřovat formou
románu.

Pro mne je v Tirze důležité téma stárnutí, příběh člověka, který se cítí nicotný, a když přijde o práci, své síly zaměří na výchovu dcery, kterou zase ztrácí. Ale zároveň je pro mě důležité i neporozumění muže a ženy. Na co kladete důraz vy sám?
Vztah mezi mužem a ženou a nemožnost porozumět si je v knize pro mne v podstatě vedlejší. A co se týká stárnutí, tak to, že Hofmeester dostává výpověď pro přebytečnost, nijak nesouvisí s jeho s věkem, to by se mu mohlo stát v jakémkoliv věku. Pro mě je centrálním tématem vztah otce a dcery. Při psaní téma jako pojem není vůbec důležité, vycházím jen z toho, že postavy jsou v určitém vztahu. Jaké to je téma, to je spíš něco pro hodinu literatury, spisovatel se tím při psaní vlastně vůbec nezabývá.

Jako čtenářku mě nadchlo, jak dokážete vystavět dramatickou situaci, jakým způsobem spolu postavy komunikují, jak na sebe štěkají své pravdy. Lze v záchvatu vzteku říct cosi podstatného a pravdivého? Je upřímné totéž co pravdivé? Nebo je pojem pravdy pro vás relativní?
Souvislost mezi pravdou a upřímností není tak docela přímá. Každý spisovatel usiluje o to, aby to, co píše, byla pravda, ale kdyby lidé byli k sobě naprosto upřímní, veškeré mezilidské vztahy by vlastně byly nemožné. Při psaní jde o to psát pravdivé věci, ale asi neexistuje člověk, který by byl totálně upřímný, a je dobře, že neexistuje.


Jak velkou roli má podobnost Tirzina přítele s teroristou z 11. září Muhammadem Attou?
Muhammad Atta je samozřejmě podobně jako bin Ládin symbol terorismu a islámského extremismu, avšak tu podobu v něm vidí Hofmeester. To je prostě vize Hofmeestera – pro něj je nový dceřin přítel, který je marockého původu, zosobněním ohrožení zvenčí, tak jako lidé na Západě vnímají ohrožení islámem.

Arnon Grunberg

Chtěl jsem být hercem, a teprve když jsem napsal svůj první román, dospěl jsem k závěru, že bych se možná mohl věnovat psaní.

Po 11. září vznikla v Americe i jinde řada románů, které se vztahují k událostem 11. září.Sledujete tuto literaturu?
V mém románu ten samotný atentát nehraje tak závažnou roli. Také se kniha neodehrává v New Yorku, kde nyní žiji – na rozdíl od mých jiných knih. Tady jde mnohem víc o to, že atentát způsobil změnu v myšlení lidí, takhle v knize figuruje. Tedy je to symbol té změny, nedůvěry ke všem, kteří se nějakým způsobem odlišují, ať už jsou to přistěhovalci, nebo prostě skupiny lidí, kteří jsou jiní než my.

Hofmeester je redaktor, který se věnuje východoevropské literatuře, a je propuštěn proto, že o ni není zájem. Vy jste založil nakladatelství Kasimir, které se této literatuře také věnovalo, a zkrachoval jste… Znamená to, že nizozemští čtenáři nestojí o literaturu z východní Evropy?
Krach nakladatelství se zaměstnáním Hofmeestera nijak nesouvisel. V románu se pořád mluví o tom, že všude s sebou nosí rukopis ázerbájdžánského autora. Tím se chce říct, že to je prostě nějaká poměrně obskurní literatura, ale neznamená to, že se to týká východoevropské literatury obecně nebo že by to něco mělo vypovídat o zájmu nebo situaci téhle literatury na nizozemském trhu.

Bylo vám třiadvacet, když vyšel váš první román. Věděl jste už od dětství, že je psaní váš osud?
Já jsem naopak chtěl být hercem, a teprve když jsem ten svůj první román napsal, dospěl jsem k závěru, že bych se možná mohl věnovat psaní, ale i to bylo s rezervou. Vlastně jsem vycházel z toho, že třeba tak deset let se budu věnovat psaní a pak zas zkusím něco jiného a až postupem let, s každým novým románem jsem teď přesvědčený o tom, že psaní už skutečně ke mně patří. Ale jinak se dá říci, že to svoje osudové určení jsem vlastně objevil poměrně pozdě.

Autor:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swift vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swift...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Čtení jsem nenáviděla. Autorka dětské fantasy o boji s dyslexií i námětech knih

18. dubna 2024

Premium Říká, že dobré náměty se válejí na ulici. Že se jenom stačí rozhlížet kolem sebe a nechat příběhy,...

Smrtelné hříchy pěvkyně Kožené. Česká filharmonie odtajnila sezonu

18. dubna 2024  17:30

Semjon Byčkov zahájí na podzim sedmou sezonu na pozici šéfdirigenta České filharmonie. Na postu...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...