Spisovatel Simon Mawer před brněnskou vilou Tugendhat

Spisovatel Simon Mawer před brněnskou vilou Tugendhat | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Po vile Tugendhat k roku 1968. Simon Mawer znovu píše o Československu

  • 0
Britský autor Simon Mawer představí v listopadu v Praze svůj nový román Pražské jaro. Autor knihy Skleněný pokoj inspirované pohnutými osudy slavné brněnské vily Tugendhat i v novém díle vycházel z českých reálií. Román z bouřlivých událostí roku 1968 vyjde česky v listopadu.

Mawerovo nové dílo ve středu představili zástupci skupiny Albatros Media, která má ve svém portfoliu patnáct nakladatelství a je největší českou nakladatelskou skupinou.

Mawerovo Pražské jaro sklidilo v Británii příznivé recenze. Optimismus roku 1968 i jeho náhlý konec po invazi vojsk Varšavské smlouvy mapuje autor očima trojice Britů, kteří se v bouřlivém období ocitají v Praze. Český nakladatel knihu charakterizuje jako chytrou, strhující a smyslnou novelu.

Foglara poprvé ilustruje žena

Na podzimní sezonu Albatros Media chystají také první svazek z výběru díla Jaroslava Foglara v novém vydání. Kultovní Hoši od bobří řeky budou mít nové ilustrace - poprvé je jejich autorkou žena, Ester Kuchynková. Albatros připravuje vydání Chaty v jezerní kotlině s ilustracemi Pavla Čecha a na jaro příštího roku první díl stínadelské trilogie s ilustracemi Jiřího Gruse.

V těchto dnech zároveń vychází pátý román jedné z nejčtenějších českých autorek současnosti Radky Třeštíkové. Její knihy Bábovky se od vydání v roce 2016 prodalo 140 tisíc kusů, dalšího románu Osm se zatím prodalo přes 75 tisíc výtisků, uvádí Albatros. Nová kniha s autobiografickými prvky se jmenuje Veselí podle Třeštíkové rodného Veselí na Moravě.

Ještě v září vyjde soubor posledních dosud nevydaných povídek klasika moderní americké literatury Francise Scotta Fitzgeralda pod titulem Za tebe bych život dal, v říjnu poprvé v českém překladu čtyři povídky slavného režiséra Ingmara Bergmana pod titulem Hodina vlků.