Spisovatelka J. K. Rowlingová (2020) | foto: Debra Hurford Brown

J. K. Rowlingová chystá novou knihu. Vánoční prasátko vyjde v říjnu

  • 6
Bude to teprve půl roku, co autorce slavné ságy o Harrym Potterovi J. K. Rowlingové v českém překladu vyšla pohádka Ikabog a už je v plánu vydání další knihy pro děti. Tentokrát ponese název Vánoční prasátko a vyjde 12. října.

Nakladatelství Albatros láká na „laskavý, napínavý dobrodružný příběh o lásce jednoho kluka ke své nejmilejší hračce a o tom, jak daleko je kvůli ní ochoten jít“. Určená bude čtenářům od osmi let a jak už název napovídá, příběh se bude odehrávat o Vánocích. Malý Jack se přímo na Štědrý večer bude muset vypravit na cestu a zachránit svého oblíbeného plyšového kamaráda - prasátko.

Kniha vyjde současně ve Velké Británii, Austrálii nebo Indii v nakladatelství Hachette Children’s Group. Ve Spojených státech a Kanadě ji vydá nakladatelství Scholastic. Celkem se však dočká překladu do více než dvaceti jazyků. Už teď nakladatelství obzvlášť fanoušky Harryho Pottera upozorňuje, že titul vychází samostatně a nenavazuje na žádné z dřívějších děl Rowlingové.

„Vánoční prasátko je příběh, který je předurčený k tomu, aby si našel cestu do srdcí dětí i rodin po celém světě nejen tyto Vánoce ale napořád. Nejen, že je plný roztomilých postav, humoru, fantazie a dechberoucího dobrodružství, je také poselstvím o lásce, ztrátě a naději,“ říká Ruth Alltimes z nakladatelství Hachette Children’s Group. „Nemůžeme se dočkat, až světu představíme tuto budoucí klasiku - a samozřejmě prasátko samotné,“ dodává.

S nadšením na knihu reaguje i šéfredaktor Albatrosu Petr Eliáš. „Konečně kniha, na kterou všichni tak dlouho čekáme. J. K. Rowlingová napsala příběh, která potěší fanoušky Harryho Pottera i nové malé čtenáře. Knihu, která v sobě mísí svět skutečný se světem fantazie, knihu, jejíž příběh je napínavý a moudrý zároveň. Dotýká se totiž mnoha důležitých témat,“ upozorňuje.

Kniha vyjde v pevné vazbě s devíti velkými a mnoha drobnějšími černobílými ilustracemi Jima Fielda. Britský animátor a kreslíř, který žije v Paříži, mimo jiné vydává i vlastní obrázkové knihy pro děti anebo spolupracuje se spisovatelem a komikem Davidem Baddielem. 

Výtěžek z autorských práv z prodeje loňské pohádky Ikabog J. K. Rowlingová věnovala nadaci Volant, jež pomáhá skupinám ohroženým pandemií covidu-19. Příběh byl navíc zdarma přístupný čtenářům na internetu a děti jej mohly doprovodit vlastními ilustracemi, přičemž vybrané se pak objevily i v knižním vydání. Kromě vlastního jména Rowlingová vydává knihy i pod pseudonymem Robert Galbraith.