Spisovatel Roberto Saviano (2021) | foto: Profimedia.cz

Dětská mafie znovu inspirovala spisovatele s policejní ochranou

  • 1
Roberto Saviano, italský spisovatel, jehož se dlouhodobě touží zbavit jihoitalská mafie Camorra, znovu přikládá do ohně. V novince Zuřivý polibek, kterou připravuje k vydání nakladatelství Paseka, se vrací k osudům dětských pouličních gangů.

Do světa novodobých postrachů Neapole, odkojených nejen ulicí, ale také brutálními počítačovými hrami, se Saviano podíval už v předešlém románu Piraně. Tentokrát v nové knize Zuřivý polibek jeho hrdinové povyrostli a poprvé musí vstanout tváří v tvář dospívání, důsledkům svých činů i zkušenějším kolegům. Ztrácejí totiž „přirozenou imunitu dětí, které jsou v Neapoli hájené i ve světě drog a násilí“.

„Když jsem se před jedenácti lety ocitl pod ochranou kvůli nebezpečí, které mi hrozilo ze strany camorry, pobýval jsem pravidelně na policejní stanici obklopen strážníky. Jak jsem pozoroval zatčené, které na stanici přiváželi, všiml jsem si, že byli čím dál mladší. Tak jsem se začal zajímat proč,“ vysvětloval Saviano svůj zájem o problematiku.

Hlavním hrdinou Zuřivého polibku je znovu Nicolas, přezdívaný Maharadža, který se z pouličního drogového dealera teenagerovských kumpánů vypracuje až na pozici pomyslného prince podsvětí v nechvalně proslulé neapolské čtvrti Forcella.

Roberto Saviano žije kvůli výhrůžkám pod policejní ochranou od roku 2006. Dosud mu v češtině vyšlo šest knih. Nejznámější z nich je Gomora, který se dočkal filmové i seriálové adaptace. 

Zuřivý polibek do češtiny přeložila Alice Flemrová.