Z filmu Tři mušketýři (ilustrační snímek)

Z filmu Tři mušketýři (ilustrační snímek) | foto: HCE

Proč má Othello sukni a d’Artagnan míč? Povídky z druhé ruky to vědí

  • 0
Co spojuje zdánlivě vzdálené příběhy Pocahontas, Romea a Julie či Avatara? Láska dvou protagonistů ze „znepřátelených rodů“, upozorňuje René Nekuda, který se rozhodl s tradičními strukturami příběhů bojovat.

„Po mnoha letech soukromého i profesního bádání jsem si vskutku musel přiznat, že příběhy jsou si v jádru podobné, vykazují jisté znaky pojmenovatelných následností a trpí svými vnitřními zákony,“ píše. A tak se společně se svými studenty tvůrčího psaní rozhodl situaci změnit.

Obálka knihy Povídky z druhé ruky

V nové knize Povídky z druhé ruky tedy v Červené karkulce vlk zachrání babičku, Romeo skončí v blázinci, d’Artagnan ze Tří mušketýrů hraje basketbal a Othello nosí sukně. Do recyklace slavných vyprávění domácí i zahraniční literatury se pustilo celkem jednatřicet autorů.

Příliš zapálený Romeo

Povídky z druhé ruky nejsou kdovíjakým slohovým skvostem. Jde o lepší literární cvičení z per aspirujících autorů. Právě jejich neposkvrněná tvůrčí energie jim však umožnila sepsat mnohdy surreálné příběhy. Třeba o představiteli Romea, který se pod taktovkou Stanislavského herecké metody staví v mrazu pod balkon své kolegyně a recituje jí Shakespearovy verše lásky.

Nebo o moderní manželce, jejíž žárlivost vyroste do othellovských rozměrů, až místo domnělého milence svého muže přejede stříbrným vozem právě manžela. Jedna z autorek se rozhodla dokonce pro námět přímo biblický.

„Byly zrovna Velikonoce, a tak jsem pro svou povídku vybrala kanonický příběh ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista. Faráře jsem nechala zavalit sutinami kostela a s napětím pozorovala jeho pochybování o boží vůli. Zajímalo mě, zda víru v Boha neztratí ani na pokraji smrti,“ vysvětluje. 

Kniha je součástí projektu Hakuna Matata, který se snaží výtěžky z knih pomáhat.