Sára Saudková

Sára Saudková | foto: Marek Navrátil pro iDNES.cz

RECENZE: Sex a vražda podle Sáry Saudkové. V Dešti pátrá kriminalistka

  • 2
Svižná, čtivá, zábavná, lehce podbízivá erotickým nádechem, ale originální je kniha Sáry Saudkové Déšť. Po částečně autobiografické prvotině následované sondou do mužské duše se píšící fotografka pustila do nového žánru.

Základní dějovou linku románu tvoří detektivní zápletka s odhalováním vražd. Svéráznou hrdinkou je šéfová kriminalistického oddělení a její „kluci“ pátrající po perverzním pachateli. Saudková se v převážně mužském kolektivu i spleti vztahů pohybuje s lehkostí a elegancí.

Má cit pro postavy a jejich charakter nastiňuje způsobem řeči, ať už jde o puberťáka, který dušínovsky švitoří s matkou po telefonu a následně jde ochutnat jointa, starosvětské doktorské kapacity či recepčního hodinového hotelu, jenž s oblibou pročítá Nietzscheho.

Fáze vyšetřování a profesní dialogy působí autenticky stejně jako popisy pražských čtvrtí i periferie. Styl Sáry Saudkové má osobitý nádech noblesní nadsázky – dokonce i tehdy, když se hlavní postava záměrně vyjadřuje jako dlaždič.

Déšť

75 %

Sára Saudková

Častá přirovnání „napjatá jak tětiva před výstřelem, zdivočelé myšlenky jako vzteklé bodavé včely, kapky propichující padající mlhu jako ostré jehly šicího stroje“ mohou dráždit, rušit i bavit jako odkaz na Phila Marlowa. Nechybí smyslnost, krutost ani drsně realizované pornografické představy.

Vyšetřování střídají výjevy z minulosti obětí a děj míří k rozuzlení s psychologicky podloženým motivem. Autorka umně pracuje s napětím i falešnými stopami, v druhém plánu slouží zápletka jako kulisa pro trefné vyobrazení lidských typů, jejich vášní, slabostí a leckdy tragikomických vztahů mezi muži a ženami.