Obálka knihy Nasterea (2021)

Obálka knihy Nasterea (2021) | foto: Host Brno

RECENZE: Osobitá knižní fantasy Nasterea dokáže držet napětí

  • 1
Tajuplná, zapeklitá, s podmanivou atmosférou a neméně vzrušující jako předchozí dva díly. Taková je Nasterea, pokračování českého fantasy románu Petry Stehlíkové Naslouchač, který se zprvu jako nenápadný úkaz objevil na naší literární scéně před pěti lety a záhy si našel poměrně početnou základnu fanoušků.

Proč? Jde o skutečně promyšlený a pečlivě vystavěný příběh z dystopického, postapokalyptického světa napsaný vytříbeným, na novotvary bohatým, ale přesto čtivým jazykem.

Na české poměry jde o celkem fenomenální počin, který se směle vyrovná i světové produkci, zvlášť uvážíme-li, že právě u nás v tomto žánru dominují převážně mužští autoři.

I když vás mohou napadnout nejrůznější podobnosti s jinými, na první pohled nesourodými dobrodružnými díly, jako je Hra o trůny, Star Wars, Aquaman nebo japonský animovaný film Cesta do fantazie, ať už jde o inspiraci vědomou, či zcela náhodnou, nic to nemění na tom, že jde o svébytný příběh v opravdu jedinečných kulisách protkaný mnoha vlivy, jejichž původ bychom mohli hledat klidně i v historii hornictví (či nevolnictví) u nás.

Vládnoucí třída z nížin utlačuje a zneužívá původní obyvatele Duvalského pohoří, sklenaře, kteří jim díky těžbě speciálního nerostu – sklenitu – zajišťují nejen nezvykle dlouhý život, ale i bezpečí před štítem oddělenou a jedovatými plyny zamořenou druhou částí země.

Prostřednictvím obrazotvorného vyprávění hlavní hrdinky Ilan, obdařené nadáním, jehož síla se pozvolna ukazuje, je čtenář zasvěcen do dějin tohoto světa. Postupně pak knihu za knihou odkrývá, že nejsou zdaleka tak černobílé, jak se zdá.

Nasterea

85 %

Petra Stehlíková

Host, 2021, 501 stran

Třetí část ságy odhaluje mnohá další tajemství, včetně pravdy o legendárních pětadvaceti bojovnících, kteří střeží svět před nebezpečím vycházejícím zpoza štítu.

Vyprávění není uspěchané, přesto je napěchované událostmi, v nichž je prostor k vykreslení osobností hrdinů i jejich často komplikovaných vztahů, postojů a rozhodnutí. Nic není laciné, předvídatelné nebo snad prvoplánové, ačkoli někdy se to zamotává až příliš a občas nemusí události úplně dávat smysl, což je v rámci svého literárního druhu omluvitelné.

Stejně jako skutečně překvapivé rozuzlení, které zanechává jen spousty dalších otázek. O této sérii rozhodně ještě uslyšíte. A nejen proto, že jde o plánovanou pentalogii.