O těžkém osudu českého pilota Josefa Brykse se dodnes příliš neví

O těžkém osudu českého pilota Josefa Brykse se dodnes příliš neví | foto: Abychom nezapomněli

RECENZE: Neveselá zpráva o životě Josefa Brykse, jejž zlomily dvě totality

  • 7
Muže, který roky vzdoroval nacistům, zabily jáchymovské doly. Osud pilota Josefa Brykse nyní zpracoval Luděk Navara s Miroslavem Kasáčkem v knize Na útěku.

Redaktor MF DNES Luděk Navara se už před lety tvrdošíjně pustil do mapování bezpráví, kterých se dopustili stoupenci nacismu i komunismu. Jeho nejnovější knihou, již napsal spolu s Miroslavem Kasáčkem, je neuvěřitelný příběh Josefa Brykse. Jmenuje se Na útěku. Není to veselé čtení.

Bryks padl do zajetí už na dlouhé cestě z protektorátu, když ho chytili v Maďarsku, pak během svého prvního letu nad kontinent. Ze svého jedenačtyřicetiletého života strávil pilot ve vězení celkem třináct let. A zatímco nacistické lágry přežil, komunismus mu byl osudný.

Dramatický příběh však Bryksovou smrtí nekončí, zůstala po něm vdova a dcera, věrná Trudie nakonec uposlechla manžela a odjela s malou Soniou do své rodné Británie. V té době už jejího manžela drželi v nechvalně proslulém domečku na Hradčanech.

Pilot s kritickým názorem na komunistické zřízení, notabene s manželkou Angličankou, navíc chronický útěkář, ten nesměl zůstat venku. Už když psal Bryks o jednom z útěků z německého zajetí (na svobodě tehdy strávil jen pár dní, chytili ho vyčerpaného úplavicí v lesích na cestě do Švýcarska), poznamenal si: „Volnost. Volnost během války…“ I v jeho rozsudku z roku 1950 stojí podtržené upozornění: „Zaměstnati jen v ústavu. Nebezpečí útěku.“ Udřel se v jáchymovských dolech, kde zemřel na infarkt v roce 1957.

Na útěku

75 %

autoři: Luděk Navara, Miroslav Kasáček

nakladatel: Host

184 stran, 269 Kč

Autoři vyprávějí Bryksův příběh úsečně, dělí ho do extrémně krátkých kapitol, jejich styl připomíná spíš kroniku, rekonstruovanou výpověď o Bryksově životě.

Nejde tu primárně o útěky, byť ty jsou přitažlivé, jde o svědectví o osudu, který rozmetaly dvě totality. Stejnou měrou, a to je obrovské plus knihy, i o zmapování snah o odškodnění. Trudie Bryksová se o manželově smrti dozvěděla úřední cestou, nikdy neviděla jeho tělo, hrob objevila až 52 let po jeho smrti.

S pádem komunismu nebyla pojmenována, natož odčiněna všechna bezpráví, která napáchal: Bryksovo odsouzení platilo dlouho po Listopadu, vdova neměla nárok na odškodnění ani na vdovský důchod. A viníci? Jsou mrtví nebo je na ně spravedlnost krátká.


Témata: Josef Bryks