Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

RECENZE: Dítě se chytilo v síti. Co s tím? Následovat ho do džungle

  • 0
Kniha skupiny českých autorů Dítě v síti má dlouhý a vševysvětlující podtitul: Manuál pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozumět digitálnímu světu mladé generace.

Je praktická, přehledná a pro všechny dospělé, kteří nejsou dostatečně počítačově gramotní, více než užitečná. A pokud mají ratolesti, jež tráví hodiny na Facebooku, Instagramu a tak („Máma není doma, You Tube jo“, zní název jedné kapitolky), měla by se pro ně stát povinnou četbou.

I proto, že je také dost výstražná vzhledem k důrazným upozorněním, že uváznout v síti znamená zůstat tam navždy – tedy přinejmenším dokud bude existovat internet. Nabízí netušené možnosti získávání informací i zábavu, ale také přináší četná rizika od střetu s pedofily přes kyberšikanu po násilí či zneužívání osobních dat a fotografií.

Dítě v síti

80 %

Kolektiv autorů

Jak v úvodu upozorňuje lékař Jan Hnízdil, kniha neřeší problémy, které dítě v síti potkávají, ale pomůže rodičům se v nich vyznat.

Co tedy dělat? Především, jak zní první pravidlo publikovaného digitálního desatera, nenechme děti mobilům, tabletům či sociálním sítím napospas, jsou pod silným tlakem nejbohatších firem světa, aby byly bez ustání online.

Dítě samozřejmě není cosi jasně definovaného a abstraktního, proto se jedna z kapitol knihy zabývá úskalími členěnými podle věku. Publikace navíc nabízí i tipy na weby, kde lze hledat pomoc, zejména když se dítě stane na sociálních sítích závislé. A skvělou učebnicí je i pro ty, jimž už děti odrostly, protože je přinejmenším naučí pohybovat se v té nepřehledné džungli o něco lépe.