Spisovatelka Agatha Christie

Spisovatelka Agatha Christie | foto: Profimedia.cz

RECENZE: Všechno, co jste chtěli vědět o životě Agathy Christie

  • 9
Byla plachá, raději naslouchala než diskutovala, nesnášela veřejná vystoupení a televizi, libovala si v dobrém jídle, sama ráda a výtečně vařila. A hlavně psala. Její životopis vychází pod jednoduchým názvem „Agatha Christie“.

Je podepsána pod osmdesáti detektivními romány a povídkovými soubory, patnácti divadelními hrami včetně vůbec nejdéle uváděného kusu Past na myši, a šesti příběhy, jež vydala pod pseudonymem Mary Westmacott. V počtu prodaných výtisků ji předstihuje jen Shakespeare a Bible.

Letošních 130 let od jejího narození připomíná nakladatelství Slovart obsáhlým titulem nazvaným prostě Agatha Christie. Životopis z pera britské spisovatelky Janet Morganové v Anglii poprvé vyšel roku 1984 a pak ještě několikrát.

Autorka získala od rodiny přístup ke všem zachovaným dokumentům, z nichž obsáhle cituje, stejně jako z rozhovorů s přáteli a příbuznými. I překladatelka Barbara Hajná si vyhrála – včetně poznámek pod čarou, jež doplňují a někdy lépe objasňují fakta. Vzniklo dílo, které lze bez nadsázky označit floskulí Vše, co jste chtěli vědět o královně detektivek.

„Jako manželka, matka a přítelkyně zachovávala opatrnou zdrženlivost. Jako spisovatelka se nepřetržitě a štědře rozdávala,“ píše Morganová. Podrobně líčí příjemné dětství, obě manželství, z nichž to první s důstojníkem Archiem Christiem skončilo krachem a vedlo k ženině záhadnému jedenáctidennímu zmizení. Zato s druhým mužem, archeologem Maxem Mallowanem, žila šťastně do své smrti roku 1976.

Dozvíme se o vykopávkách na Blízkém východě i zážitcích z cest po světě. A přirozeně o její práci, včetně takových detailů, jako byly časté spisovatelčiny spory o podobu obálek („nechci tam žádnou nahou postavu“), finančních trablů, neboť obrovské příjmy z valné části zhltly daně, nebo o překvapivé nechuti, kterou Agatha Christie po jistou dobu cítila vůči své nejznámější postavě, Herculu Poirotovi.

Morganová ovšem nevytvořila nekritickou adoraci. „Neměla žádné ambice týkající se stylu,“ míní a ukazuje, jak Christie umně, avšak zcela bez skrupulí manipuluje se čtenáři.

Agatha Christie

75 %

Napsala Janet Morganová, vydalo nakladatelství Slovart

Trochu ruší přeskakování v čase a možná by neškodila přidaná stránka se základními biografickými údaji. Ale to nic nemění na tom, že se kniha čte stejně dobře jako kterákoli detektivka od Agathy Christie.