Radovan Krejčíř na Seychelách

Radovan Krejčíř na Seychelách - Radovan Krejčíř na Seychelách. | foto: Jaroslav Kmenta, MF DNES

Radovan Krejčíř soupeří s Potterem

  • 10
Mnozí to nečekali. Zpověď seychelského uprchlíka Radovana Krejčíře, kde líčí podivné okolnosti svého útěku, ale také obviňuje z korupce státní zástupce, policisty i jednu politickou stranu, se stala hitem prosincového knižního trhu.

Na deset tisíc prodaných výtisků hlásí síť knihkupectví Kanzelsberger, podobně jsou na tom i pražské obchody Neoluxor. Kniha, která vyšla za hranicemi Česka, zde za necelý měsíc dosáhla úspěchu, kterého se jiné tituly zdaleka nedočkají ani za dva roky. Průměrný náklad beletrie se pohybuje kolem tisíce výtisků.

"Je to překvapivý bestseller, na druhou stranu je to knížka, která svým způsobem k zájmu vyzývá a kupují si ji lidé jako seriózní dárek," podotýká Jan Kanzelsberger, který vlastní na čtyřicet knihkupectví po celé republice. Sám ji však ještě nečetl.

Naopak očekávanou senzací je šestá kniha Joanne K. Rowlingové Harry Potter a princ dvojí krve. Na trhu si dobře vedla i přesto, že se na pulty dostala až v polovině prosince, kdy už některé obchody nevydržely čekat na oficiální termín nakladatelství Albatros zavazující k prodeji až den po zlaté neděli.

V šesti prodejnách Neoluxoru se od 15. prosince prodalo neuvěřitelných 11 300 exemplářů, a to i navzdory skeptickým předpovědím spolumajitele Jiřího Jiráska, kterému od předcházejícího potterovského dílu zbyly na skladě tisícovky knih.

Trojici nejžádanějších knih doplňuje Toulavá kamera, jejíž raketový nástup knihkupce zaskočil. Titul vycházející z populárního seriálu České televize přináší 50 reportáží ze zajímavých míst Česka, je vybaven četnými fotografiemi, mapami i praktickými informacemi. Jeho prodej v Neoluxoru se vyšplhal přes deset tisíc výtisků.

Pozornost stále poutá světový bestseller Dana Browna, přičemž lze dokonce vybírat mezi dvěma vydáními se dvěma názvy: původní Šifrou mistra Leonarda, nebo výpravnějším, nově přeloženým Da Vinciho kódem, který je o stovku dražší. Četné čtenáře našla i další kniha zpovědí dokumentaristky Olgy Sommerové O čem sní muži či knižní podoba talkshow Jana Krause Uvolněte se, prosím.

Dobře se prodával autorizovaný životopis fotbalisty Milana Baroše, který provází kolekce fotografií Ondřeje Pýchy, a také druhý svazek Fulghumova Třetího přání. V posledních dnech podle Jana Kanzelsbergera zabodoval i Deník Vyvolených.

Obecně se v prosincovém knižním trhu kupuje hlavně beletrie, ovšem větší prodeje zaznamenávají i výpravné a drahé tituly, výjimkou nebyla ani gigantická sedmikilová publikace o Leonardu da Vincim za pět tisíc korun. Její dotisk stihlo nakladatelství Slovart těsně před Vánocemi, další by měl následovat v lednu.

"Jsme spokojeni. Knihy se prodávaly krásně, lépe než vloni," pochvaluje si vedoucí olomouckého knihkupectví Beta Jana Palínková. Spokojeně si mnou ruce i další knihkupci a konstatují, že zájem o knihy rozhodně neupadá, naopak. Megastory na Václavském náměstí dokonce počítají s desetiprocentním nárůstem tržeb proti prodejům v tomto období v minulém roce.