Spisovatelka Radka Třeštíková v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel

Spisovatelka Radka Třeštíková v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel | foto: Yan Renelt, MAFRA

KNIHY 2020: Vyjdou novinky od Třeštíkové, Viewegha i laureátky Nobelovy ceny

  • 4
Tradiční výčet největší knižních lákadel příštího roku je tu. Se silnou nabídkou přicházejí tuzemští i zahraniční autoři.

Chybět nebude novinka od Radky Třeštíkové, Michala Viewegha připomene román Přehnaně zdvořilý Leopold, Jiřího Hájíčka zase Plachetnice na vinětách a laureátka Nobelovy ceny za literaturu Olga Tokarczuková slibuje povídky, po kterých se na svět okolo sebe nebudete už nikdy dívat stejně. To však zdaleka není všechno.

Novinka Jiřího Hájíčka vyjde v březnu. Hlavní hrdinkou je čerstvě rozvedená docentka literatury středního věku, která se ocitá v bytě své sestry v Českém Krumlově. Odtamtud pravidelně přejíždí za nemocnými rodiči. Když se seznámí s mladým knihkupcem, mnohé v jejím životě se změní. A zatímco Hájíček s novou prózou přichází po třech letech, Petra Dvořáková nezahálí a po nedávném Chirurgovi už v lednu vydává další román – Vrány.

Na úspěch Hodinek od Ašera může příští rok navázat Zuzana Dostálová románem Soběstačný. Píše v něm o jedenáctiletém Štěpánovi, který se musí vyrovnat s mnohdy nepochopitelným chováním dospělých. 

Nové texty připravuje i Vlastimil Vondruška. V květnu mu vyjde druhý díl sklářské epopeje s podtitulem Vídeňský sen. Rok 2020 však nebude patřit jen fikci. Nakladatelství Akropolis přispěje monografií Ondřeje Sekory, který jakožto spisovatel i žurnalista zásadně ovlivnil podobu české popkultury. Příští rok uplyne 120 let od jeho narození. Výjimečnou událost slibuje i fotografická publikace k 85. narozeninám Jana Saudka sestávající z 85 dosud knižně nepublikovaných fotografií. Podle prohlášení Slovartu jsou natolik odvážné, že kniha nebude běžně k dostání v knihkupectvích.

Tipy na další tituly roku 2020

  • Takis Würger
    STELLA
  • Miřenka Čechová
    Baletky
  • Amos Oz
    Černá skříňka
  • Andre Aciman
    Najdi mě
  • Camila Stenová
    Mrtvé město
  • J. P. Delaney
    Dokonalá manželka
  • John Gray a Warren Farrell
    Krize chlapectví
  • Carmen Kornová
    Konec starých časů
  • Birds of Prey 1
  • John Barth
    Na konci cesty
  • Karin Lednická
    Šikmý kostel
  • Joanna Reesová
    Dívka na útěku

Speciální kategorii každoročně tvoří knihy herců, politiků a dalších osobností veřejného života. Volné pokračování své knihy Advokát sepsal senátor Václav Láska, literárně debutovat bude v únoru herečka Tereza Ramba cestopisem DobroDruhům a své knihy chystají také režisér a herec Miroslav Krobot nebo fotograf Tomáš Třeštík. O své zkušenosti se podělí také novináři Jakub Szantó a Martin Řezníček. 

Ze zahraničí na pulty knihkupectví znovu zamíří Elena Ferrante, a to hned dvakrát. S novým románem Prolhaný život a krátkými ilustrovanými eseji Příležitostné nápady. Novinkami přispějí i mistři detektivky – Bernard Minier, Tony Parsons, Hakan Nesser, Jo Nesbo či Daniel Cole. Poslední zmiňovaný dokonce zavítá v březnu do Česka osobně. Představí zde novinku Konec hry. V plánu je také vydání další knihy od Margaret Atwoodové.

Fanoušky filmového i literárního světa by příští rok mohla zaujmout memoárová biografie Davida Lynche Místo snění nebo kniha navazující na populární seriál nazvaná Stranger Things 2: Temnota na okraji města.

A výčet by mohl pokračovat dál. Máte-li zájem, vyhledejte ediční plán svých oblíbených nakladatelů, zajisté se o něj rádi podělí. Příští rok totiž opravdu bude co číst. Tyto odstavce jsou jen malým důkazem.