Obal českého komiksu Puberta a Emoce

Obal českého komiksu Puberta a Emoce | foto: Malvern

RECENZE: Sex, špína, sebevraždy. V komiksovém nepřístupném balení

  • 2
Autorská dvojice Petr Měrka a Matej Bednár, tedy český spisovatel a slovenský výtvarník, poslala do světa pořádně divný komiks. Už jenom název Puberta a emoce.

A pak varování na obálce: Jen pro starší osmnácti let! Kdo však čeká nějakou pornografickou kratochvíli, odejde nejspíše s prázdnou. Proč? Třeba pro výtvarné kvality komiksového sešitu.

Stostránkový komiks vydaný nakladatelstvím Malvern je sice v černobílé, ale i tak ukazuje, že Bednár umí – nejen řemeslo, ale taky psychologii postav, rozvrh jednotlivých scén, fázování děje.

Jeho kresba vychází z realismu, ovšem nebrání se místy vlivům odjinud. Jednou vizuálně atraktivního pop-artu, jindy zase trochu úzkostnějším fantaziím.

S Měrkou, autorem knížek jako Telekristus a Mentál nebo Hitler se na vás usmívá, si rozumějí na výbornou.

Měrka se od svého jedenáct let starého debutu nemění. Jeho postavy jsou nadále potrhlé, bizarní, vyšinuté z normálu, jednají iracionálně.

Puberta a emoce jsou dvě dívky, jedna blond, druhá černovláska, takové vulgárnější „sedmikrásky“, které žere nuda zaživa. A tak šponují své zážitky na maximum. Na jedné straně pěstují sexuální hry plné násilí, na straně druhé se snaží dobrat duchovní spásy.

Jenomže moc jim to nejde, a tak páchají jednu sebevraždu za druhou, aby se znovu a znovu vracely mezi živé.

Puberta a emoce

85 %

autoři: Petr Měrka, Matej Bednár

nakladatel: Malvern

Stranou příběhu si pak Měrka bere na paškál své oblíbené motivy. Dělá si legraci z masmédií, umění, hyperkorektní společnosti a politiky – prostě ze současného světa, který ho nebaví.

Je pro něj moc rozumový, opatrný, pasivní. Takže píše scénář, který je záměrně absurdní, nezná meze a tabu, přiznaně vykrádá i karikuje sám sebe.

Je to zkrátka hra a je to zábava. Ostrá i očistná. Jako každý undergroundový komiks, který hází mainstreamu do tváře všechnu špínu, o kterou hlavní proud nestojí.

Podařená věc.