První Cenu Franze Kafky má Philip Roth

Prvním laureátem mezinárodní literární Ceny Franze Kafky se stal americký spisovatel Philip Roth. Ocenění za něj dnes v Brožíkově síni Staroměstské radnice převzala od Společnosti Franze Kafky zástupkyně kulturního atašé velvyslanectví Spojených států amerických v Praze. Cenu chce Společnost Franze Kafky udílet každoročně u příležitosti státního svátku 28. října významné osobnosti světové literatury za celoživotní dílo.

Na ocenění bylo navrženo 13 spisovatelů z celého světa. Protože se uděluje poprvé, bylo jedním z kritérií i to, zda bylo autorovo dílo přeloženo i do češtiny, řekl při dnešní slavnosti předseda poroty i Společnosti Franze Kafky Kurt Krolop. Významný představitel současné americké židovské literatury Philip Roth se narodil v roce 1933.

Ve svých románech zachycuje téma postupné asimilace Židů v Americe. Jeho díla Sbohem město C., Elév, Portnoyův komplex, Profesor touhy či Operace Shylock jsou zaměřena na otázky osobní identity, význam umělecké tvorby v životě či problém kulturní a etnické příslušnosti. Ve svých knihách Roth často pomocí parodie a satiry útočí na amerikanismus v politice i celé společnosti.

Podle člena poroty Petera Demetze měl Roth osobní vztah k Praze a dílu Franze Kafky. "V dobách normalizace navštívilo Prahu mnoho intelektuálů, ale nikdo z nich sem nejezdil tak vytrvale jako Roth, který od roku 1971 do roku 1976 přijížděl každé jaro a zemi opouštěl jen, když mu policie zrušila vízum," řekl Demetz.

Mezinárodní cenu vyhlásila Společnost Franze Kafky ve spolupráci s pražským magistrátem. Záštitu nad ní převzali předseda Senátu Petr Pithart a pražský primátor Jan Kasl. Cena má podobu bronzové sošky, která je replikou budoucího Kafkova pomníku v Praze. Autorem sochy, která bude stát mezi Španělskou synagogou a kostelem svatého Ducha, je Jaroslav Róna. Cena je spojena s odměnou 10 000 amerických dolarů (přibližně 377 000 korun).

,