Harry Potter a Princ dvojí krve - americká obálka | foto: Profimedia.cz

Pottera vyzve dračí jezdec Eragon

Dva světové bestsellery dětské literatury se utkají na předvánočním českém trhu. Harry Potter versus Eragon.

S šestým dílem Harryho Pottera, ohlašovaným na 19. prosince, chce změřit síly pokračování úspěšné fantasy o dračím jezdci Eragonovi jedenadvacetiletého Christophera Paoliniho.

Odhlédnuto od marketingových strategií, co do počtu výtisků půjde  o nesouměřitelný boj: zatímco Harry Potter a princ dvojí krve zalehne české pulty sto sedmdesáti tisíci výtisků, druhá Paoliniho kniha, nazvaná Eldest (Prvorozený), zatím počítá s třiceti tisíci kusy. I to je v porovnání s prodeji  novinek v Česku obrovské číslo.

Nakladatelství Fragment přináší bezmála sedmisetstránkovou knihu pouhé tři měsíce po jejím anglickém vydání. Souhrnný náklad pro americký trh činil necelé dva miliony exemplářů, přičemž pro nakladatelství Alfred A. Knopf se Eldest stal nejrychleji prodávaným titulem během jednoho týdne v jeho historii.

V amerických  žebříčcích dokonce odsunul z prvního místa šestý díl Harryho Pottera.

Po Německu a Portugalsku může Česko jako třetí země, kde vychází Eldest v překladu, posoudit jeho kvality. Mladičký Paolini původně zamýšlel své náměty jako filmový scénář, ale nakonec se zrodila knižní trilogie Odkaz Dračích jezdců.

Výpravná sága líčí společnou cestu dračice Safiry a chlapce Eragona, předurčeného zachránit království ovládané krutým vládcem.

S Potterovými příběhy nemá trilogie příliš společného, spíše odkazuje k Tolkienovu Pánu prstenů. Eragonovi kritici vyčítali stylistickou neobratnost, u Eldesta oceňují vyzrálejší rukopis, dramatičtější děj a prolínání tří dějových rovin.