Papež Benedikt XVI. v bezpečí papamobilu

Papež Benedikt XVI. v bezpečí papamobilu | foto: Reuters

Popis atentátu na papeže vystrašil Vatikán

  • 1
Papeži Benediktu XVI. hrozí podle románu Spiknutí proti papeži během nadcházející návštěvy Turecka atentát. Ačkoli jde o fikci, téma vyvolalo ve Vatikánu obavy.

Podle agentury AFP turecký autor Yücel Kaya ve svém fabulačním románu Spiknutí proti papeži (Papaúya suikast) popisuje, jak papež zavítá do Istanbulu, aby tam na schůzce s konstantinopolským patriarchou jako nejvyšším představitelem ortodoxní církve předložil návrh na ukončení staletého schizmatu.

Cílem je opět sjednotit křesťanskou církev, která by pak spojenými silami usilovala o christianizaci Blízkého východu. Papež se však stane obětí pumového atentátu, za nímž jsou podle všeho turečtí islámští extremisté řízení z Teheránu.

Poté se ukáže, že pachatele podnítili k útoku představitelé ultrakonzervativní katolické organizace Opus Dei společně s nechvalně proslulou italskou zednářskou lóží P2 a s americkými tajnými službami.

Kayova kniha by zřejmě zapadla celkem bez povšimnutí, kdyby Benedikt XVI. nepronesl během zářijové návštěvy Německa poznámky na adresu islámu, které vyvolaly v muslimském světě i v Turecku mimořádné pobouření.

Nepřátelská nálada proti katolické církvi ovšem v Turecku panuje už delší dobu, jak ukázaly tři vážné útoky proti katolickým duchovním.

Obsah knihy i atmosféra v Turecku vyvolaly ve vatikánských kruzích do určité míry obavy o papežovu bezpečnost. Dokonce takové, že představitel Svatého stolce v Istanbulu George Marovitch autora navštívil, aby mu dal najevo nesouhlas.

Šokující je podle Marovitche už přebal knihy zobrazující papeže, na něhož míří vousatý střelec, s hořícím křížem v pozadí. "Mám strach z těch nenormálních lidí, pro něž bude četba knihy podnětem, aby něco podobného spáchali..., byť Kayovy teorie nemají nic společného s realitou," řekl.

Skutečností je, že Benedikta XVI. předchází v Turecku reputace "protitureckého papeže" už kvůli výrokům, které pronesl v minulosti ještě jako kardinál. Tehdy odmítl případné začlenění Turecka do Evropské unie. Uvedl, že by to byl "obrovský omyl" a "rozhodnutí proti dějinám".

Vatikán přes své zneklidnění nedávno papežovu návštěvu Turecka, která je plánovaná na termín od 28. listopadu až 1. prosince, potvrdil. Na dvou schůzkách činovníků Vatikánu v Ankaře byly "vypracovány veškeré plány týkající se bezpečnosti" papežovy návštěvy Turecka, dodal Marovitch.

Kaya je přesvědčen, že scénář, který nastínil ve své knize, je "představitelný". "Hodně jsem bádal. Když si člověk dá dohromady různé kousky skládačky, má všechny podmínky k tomu, aby k takovému pokusu o útok došlo". Proto prý také knihu napsal - aby upozornil turecké úřady, že takové nebezpečí existuje. "Kdyby u nás papeže skutečně zavraždili, byla by to pro Turecko obrovská tragédie," dodal Kaya.

Konečně, o zavraždění papeže usiloval v minulosti již jeden turecký extremista: v roce 1981 se snažil zastřelit Jana Pavla II., předchůdce nynějšího papeže, Mehmet Ali Agça.

,