Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Ostravak: Zatím rozhodně zůstanu v anonymitě

  • 7
Jeho knihy patří k nejprodávanějším a jeho internetový blog k mimořádně navštěvovaným. "Ostravak" píše dialektem a zůstává anonymní. Rozhovor s ním proto vznikl jen přes e-mail.

Ostravak už měsíc také píše do novin. Jednou týdně v krajské příloze MF DNES vychází rubrika Diář Ostravaka.

Diař Ostravaka

Vaše knihy Deniky Ostravaka jsou nejprodávanějšími knižními tituly v České republice. Dokázal je porazit jen světový hit: Šifra mistra Leonarda, což je dílo, které boří knižní hitparády po celém světě. Udivil vás takový zájem o vaše "dřysty"?
Udiv neni to spravne slovo. Jak se to poprve objevilo v te desytce, byl sem z teho trochu vedle, ale potem sem se pravil, šak co, jak tam možu byť take kidy, jak ten Zeman, tuž čemu ni moje?

Ano, prodávají se hrozné "kraviny", ale vaše knihy lidi i čtou. A je vidět, že nejen "našinci". Deniky Ostravaka leží hned u vchodu jednoho obřího knihkupectví v Praze. Myslíte, že máte co říci pražskému čtenáři? Že se vůbec může pročíst přes dialekt, ve kterém se vyjadřujete?
Tuž jasne že ja. Šak všecy vime, že polovina Ostravy šla do Prahi za lepši robotu, no ni? A temu zbytku, kery tomu něrozumi, to kdyžtak ti Prastravacy vysvětla.

Taky mne napadlo, jestli to nečtou bývalí Ostraváci z nostalgie. Myslíte, že "nás" už je v Praze fakt tak moc?
Podle teho, co semtam čitam v dřystach, to ale čitaju aji pravověrni Pražacy a němaju s tym problem.

Jak vás vůbec napadlo začít se vyjadřovat k dění ve městě a ještě ostravským dialektem?
Co to je za otazku? To je jak bystě se zoptal přyklad premijera, jak ho napadlo byť premijerem.

No, to bych se klidně premiéra zeptal, co ho to napadlo stát se premiérem. Ale zkusím se zeptat jinak - dneska už ostravština není tak slyšet, jako ještě před pár lety, kdy v televizi, když promluvil někdo z Ostravy, byl hned slyšet "kratky zobak". Proč je podle vás ostravský dialekt slyšet čím dál méně?
Ja bych neřeknul, že je slyšet meně, šak se projditě po Masarykaču a posluchejtě. Enem v medyjach se preferuje čista čeština a hlavně jeji odnož - čista přažština.

To s vámi souhlasím. Docela mi vadí, když pražsky mluví moderátoři, kteří by měli přece jen mluvit spisovnou češtinou. Celou dobu jste v anonymitě. Proč to?
Bo sy myslim, že pro moje dřysty neni duležite, esli se menuju Kamil Hovorka a nebo Juraj Pištěk.

Jasně, ale takto si lidi myslí, že jste kdoví kdo. Slyšel jsem už několik zaručených zpráv, kdo asi ve skutečnosti jste. Vystoupíte někdy z anonymity?
Tuž řeknitě mi, co se pravi. Kdo vlasně sem?

No říká se, že by se pod Ostravakem mohl skrývat Jarek Nohavica nebo dokonce, že by to bylo podobné primátoru Zedníkovi... Co vy na to?
No to o tym Jarynovi to aji zahřeje pod vaťakem. Ale k temu druhemu - to je třeba dement, dementovať honem a zavčasu, než se teho kdosyk chitně. A s tu anonymitu. Jak mi povitě jeden rozumny duvod, čemu vystupiť, tuž vystupim. A dyť ja už sem vystupil. Každy den vystupuju. Z lokalki. Krom soboty a neděle.

Řekněte aspoň něco málo ke své osobě tak, abychom vás více znali, ale přitom nepřišli na to, kdo jste.
Tuž lovim v paměti cosyk, co by potěšilo čtenařu, zvyklych na ty dřysty prdy, co maju každy den v tych svojich bliskavych a šipovitych gazetach, ale nic němožu najsť. Tuž snad, že piju rad červene vino. A meškam v Ostravě. Už sto roku.

Ale no tak! Kolik vám je let?
Jak rano stavam na šichtu, to je mi šedesat, ale jak potkam na ulicy dvě mlade robki v uplych trykach, hned je mi třyadvacet. Ale nejrači bych byl, jak by mi bylo zas tak šesnast sedumnast. S takimi zkušenosťami, co mam včil.

Pracujete manuálně nebo duševně?
Nědavno sem na zahradě ryl hektar a to bylo fest manualně, ale přytym sem dosť dumal, jak teho zrobiť co nejvic přy nejmenšim použiti syly. Ale stejnak mě řbet bolel eště dva dni potym.

Co děláte, když zrovna nepracujete ani neblogujete? Jaké máte zájmy?
Tuž ja sem taki něnapadny pajtaš, kery přyjdě z roboty, kukně na zpravy, semtam na jakisyk ten film na dyvidyčku, raz za čas zajdě s partyju na jedno dvě, vymete kdejaku kulturni akcyju, stavi se k našim, pojezdi na kolobutach Komeňakem. No ale včil už začina byť zyma, tuž asy se budu muset mrknuť po běžkach, ať sem tež moderni jak ti pajtaši, co tam každu zymu brusa travu.

Když jsme u těch filmů na DVD - kam dnes člověk přijde, slyší o Vyvolených a Velkém bratrovi? Jaký je Váš názor na reality show, kde jinak neznámí lidi se najednou stávají skoro "celebritami", aniž by cokoliv dokázali.
Tuž co, každy chce měť tych svojich patnast minut slavy. Aji tacy ludě, keřy pomalu nejsu schopni dat dohromady větu, no ni? Šak ono to raz skonči a ludě na ně zapomenu. Temu humbuku kolem moc pomohly gazety a magazyny. Člověk se na to ani němusy divať a stejnak se druhi den dovi, co se robilo a kdo s kim. Až to skonči, ludě zas zasednu ku knižkam, či spiš k čemusyk inemu v bedni misto teho, aby čučeli každy večer na bandu, kera je schopna se za hromadu chechtaku aji pozabijať.
Na jednu stranu je to fajne, bo každe utery, štvrtek a sobotu su někere hospody prazne. Ale nevim nevim. Přes tyden se partyja na šichtě bavila o tym, že už se chista druhe kolo.

Co se vám nejvíce líbí na Ostravě?
Jak řeknul klasyk - to, že je to regijon razovity.

Co se vám naopak nelíbí? Měli bychom se nad něčím zamyslet?
Posledni dobu se mi nelibi ten burdel, co je ho cele centrum, ale to asy každemu. Člověk jak idě po obchodach, tuž aby se na to vzal monterki, bo to je jak na taksysu. Samy vykop, sama překažka. Škoda, že tam něskaču šemicy od měsckich cajtu, to by bylo dokonale. Tež dufam, že chitřy pajtaši na radnicy přemluvja ty hlupe a na Karolině postavja cosyk smysluplneho, přyklad jakesyk zabavni centrum misto dalšiho šokinparku.

Jak hodnotíte současnou politiku? Co byste těch chlapíkům nahoře poradil?
Poradiť? Vy sy myslitě, že oni by se něchali poradiť od kohosyk takeho, jak ja? Šak oni su tam přecy temu, že su nejchitřejši a žadnu radu něpotřebuju, no ni? A k te sytuacyji - on to neni včil pravě život na zamku, ale furt lepši, jak poslednich padesat roku. Enem dufam, že se to jaksyk nězmrvi a ja něbudu museť na stare kolena kupovať velki kufer a zhaňať kajsyk vizum...

Ještě k ostravštině - jak víte, že některé výrazy jsou přesně podle ostravského dialektu. Používáte nějaký slovník nebo jste dostal od někoho "nalívárnu", co se jak říká nebo dokonce píše? Když vidím, jak používáte tvrdé y po ř, říkám si, jestli to tak v ostravštině fakt má být.
Slovnik něpotřebuju, pišu jak mi zobak narost. Co se tyka tvrdeho i po ř, tuž skustě se keresyk slova řeknuť nahlas a potem sy to přectaviť napsane.
Přyklad: "Tuž to je řyť" a "Tuž to je řiť". "Měl sem přysť v devět hodin" a "Měl sem přisť v devět hodin". Nebo: "Jakisyk pajtaš mi ukrad kolo" a "Jakysik pajtaš mi ukrad kolo".
Tak ja k temu přystupuju.
Kurnik šopa, to včil bylo jak v bedni, jak byvaju take ty vyukove lekcyje angličtiny. Tak mě napada, to by mohla byť celkem sranda, taki "Televizni kurz Ostravštiny", no ni?
Zdař buch