Patti Smith

Patti Smith | foto: Trutnoff

A múzy se jako šípy rozletí. Patti Smith je stále oddaná svému psaní

  • 0
„Nejsem muzikantka. Představa lidí o mně je daleko od pravdy,“ řekla před pár lety Patti Smith, aby upozornila na svá dlouholetá snažení na poli literatury, kresby nebo fotografie. Právě vychází její nová kniha Oddanost.

V nové knize odhaluje, jak sama bojuje s prchavou inspirací a rychle mizejícími múzami. Dílo je součástí série Proč píšu, která odkazuje k výročním přednáškám na Yaleově univerzitě.

„Inspirace je nepředvídatelnou veličinou, zásah múzy v nestřeženou hodinu. Šípy se rozletí, a aniž by si to člověk uvědomil, je zasažen,“ píše v úvodu knihy, kterou věnovala své přítelkyni Betsy Lernerové.

Na dalších řádcích popisuje svou cestu do Francie, kde má představit knihu. I několikahodinová cesta přes Atlantik v podání Patti Smith však může působit lyricky. Stejně tak pobyt v hotelovém pokoji, kde se střídají zvuky a obrazy televize se sny autorky.

Lyrická je však celá Oddanost. Často vyzdvihuje osobnost Alberta Camuse, Arthura Rimbauda nebo Williama Blakea. Do rodinné vily prvního zmiňovaného se dokonce na pozvání autorovy dcery sama podívá a spatří i rukopis slavného Prvního člověka.

Hlavním zdrojem inspirace je však v knize životní příběh francouzské filozofky a aktivistky Simone Weilové. O jejím životě si nejprve během cest čte, aby z ní později učinila hrdinku své povídky, která tvoří druhou část knihy.

„Vyrazila napříč slovutnými halami vysokého vzdělávání, geniální a privilegovaná, a všeho se vzdala, aby mohla nastoupit na složitou cestu revoluce, zjevení, veřejné služby a sebeoběti,“ vyjadřuje s obdivem k Francouzce, která zemřela v pouhých 34 letech.

Sérii vyprávění, dojmů a vzpomínek Oddanost do češtiny přeložila Lýdie Kárníková a vydalo nakladatelství Dokořán.